Naša tema

Kada nikne prvi zubić, makar i samo njegov vrh, počnite sa pranjem

Mnoge mame će vam reći da je njihovo dijete prvi zubić dobilo već sa četiri mjeseca

Redakcija
14.09.2016 17:43

Iako živimo u 21. stoljeću, još postoje nepoznanice o nama samima. U njih spadaju i mliječni zubi. Zato treba znati ovo:

1. Prvi niču donji srednji sjekutići, zatim gornji srednji sjekutići, nakon njih mliječne dvojke, donje i gornje, zatim mliječni očnjaci, donji i gornji i na kraju mliječni kutnjaci, gornji i donji.

Prilikom nicanja dobro je bebi ponuditi grickalicu od gume kojih na tržištu ima u različitim oblicima, a najbolje su one koje u sebi sadrže vodu. Takvu grickalicu stavite u frižider i samim hlađenjem ublažit ćete bolove uzrokovane nicanjem zubića.

2. U literaturi obično piše da prvi zubi niču nakon šestoga mjeseca života do druge godine kada bi klinci trebali imati 20 zubića, po deset u svakoj vilici.

No, nije baš tako. Mnoge mame će vam reći da je njihovo dijete prvi zubić dobilo već sa četiri mjeseca.

3. Kada nikne prvi zubić, makar i samo njegov vrh, počnite s pranjem. Kada kupate dijete, pripremite malu četkicu samo za bebu i dok joj pridržavate glavicu da ne potone, drugom rukom istrljajte četkicom taj zubić. Vidjet ćete da će se to bebi dopasti, otvorit će usta i čekati.

Time ne samo da ćete očistiti sve naslagice koje je beba prikupila tokom dana od hrane i dude, već ćete i izmasirati okolno zubno meso te time olakšati nicanje idućem zubiću.

4. Zaboravite na čišćenja bebi-štapićima. Oni ne mogu zamijeniti četkicu, a, uz to, bebi u ustima ostaju dlačice koje joj samo smetaju. Nemojte nipošto koristiti zubnu pastu, jer za tim još nema potrebe, a i bebi se neće svidjeti, piše portal Bebeimame.ba.

NA VRH