NAŠA TEMA

Ništa se ne postiže vikom i batinom

Samo sabrani roditelji mogu naučiti dijete pristojnom ponašanju

Redakcija

16.9.2016

Roditeljstvo je predivno, ali i vrlo zahtjevno i odgovorno iskustvo. Posebno kad je riječ o modernim, mladim roditeljima koji su često na kraju dana pod emotivnim stresom, zbog čega oštro reagiraju. Vika na kraju dana je greška, jer se djetetu tako daje loš primjer kako da se izbori sa različitim mišljenjima i snađe u teškim situacijama.

Primjer za dijete od jedne do tri godine

Djeca u uzrastu od jedne do tri godine ne razumiju, možda, riječi, ali uče putem našeg ponašanja i djela.

* Naprimjer: Mališan zgrabi igračku drugom djetetu. Ako ga uzmete u naručje i izvedete iz sobe gdje se igralo na nekoliko minuta kad god to uradi, dijete će shvatiti da će uvijek biti kažnjeno isključivanjem iz zabave.

Ovakvim načinom discipliniranja djeteta učit ćete ga šta je dobro, a šta ne. Pored toga, naučiti će praviti svoj lični izbor: Ako uzme nešto od drugih, bit će uklonjeno sa zabave ili će se lijepo ponašati i učestvovati u igri.

Od tri do pet godina

Time out je u ovom uzrastu najbolje rješenje. Pošaljite dijete u drugu sobu i dajte mu vremena da razmotri svoje ponašanje. Najvažnija stvar kod time outa je što dijete provodi ovo vrijeme u dosadnoj okolini, kao što je hodnik ili njegova soba i postaje mu jasno da bijesom ili lošim ponašanjem ne postiže ništa.

A kako smiriti mamu

Ponekad je stres kriv što roditelji ne mogu reagirati racionalno kad dijete prekardaši. Savjeti za smirenje:

1 Dišite duboko i sporo dok ne izbrojite do deset.

2 Podsjetite se da ste odrasli i da trebate dati dobar primjer djetetu.

3 Razmišljajte o tome šta ćete reći i kako biste se vi osjećali kada bi neka odrasla osoba u bijesu rekla ono od čega treba da se suzdržite.

4 Otiđite u drugu sobu na minutu i dobro razmislite da li vas je iznerviralo dijete ili nešto drugo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.