NAŠA TEMA

Kako odgajati blizance: Dvije torte za jedan rođendan

Važno je da roditelji nauče sebe i druge da djecu smatraju jedinkama. Prvi je korak k tome cilju izbjegavati zvati ih blizancima

Redakcija

3.10.2016

Blizanci su par jednak u svakom pogledu – djeca su provela devet mjeseci zajedno u maternici i nakon rođenja nastavljaju zajednički odrastati. Upravo zato je važno prilagoditi model odgoja tako da svakom djetetu pomogne u iskazivanju individualnosti.

Par blizanaca, jednojajčanih kao i dvojajčanih, priča su za sebe, no mogu se dati neke općenite upute roditeljima. Važno je poštivati osobnost svakoga od njih, smatrajući ih jedinkama, a ne dvojcima, piše portal Bebeimame.ba.

1. Izbjegavajte slična imena

Imena koja zvuče slično ne pomažu djeci da se osjećaju autonomnima. Kad čuju da ih se zove gotovo istim imenima, u malenim će jačati predodžba da su par a ne dvije odvojene osobe. Ne, dakle, imenima poput Ema i Ena, Mirko i Marko, Belmin i Belma.

2. Ne obraćajte im se u paru

Važno je da roditelji nauče sebe i druge da djecu smatraju jedinkama. Prvi je korak k tome cilju izbjegavati zvati ih blizancima. Uvijek im se obraćajte imenima. Dobro je obratiti se jednom, a ne uključivati odmah i drugoga.

3. Ne slavite zajedno

Ne mogu se organizirati dvije proslave rođendana, no bilo bi dobro pronaći načina da se slavi rođenje dviju zasebnih osoba – na primjer, pripremiti dvije torte.

4. Kupujte im različite igračke.

Naravno, blizanci mogu imati zajedničke igračke i odjeću, ali je važno da imaju i samo svoje stvari. Na taj način uče biti autonomni i u malim stvarima i stvarati svoj vlastiti svijet. Kod kupnje igračaka poštujte želje i potrebe svakog djeteta.

5. Omogućite im odvojen prostor

Bilo bi idealno kad bi svako dijete imalo svoju sobu, no to je rijetko moguće. Dovoljno je omogućiti svakome djetetu vlastiti prostor, recimo dijeleći sobu namještajem. Tako će se djeca moći fizički odvojiti i imati u svom prostoru svoje stvari, koje ne pripadaju onome drugome.

6. Stvarajte individualne odnose

Roditelji trebaju naći vremena da se posvete svakom djetetu posebno. Tako će svaki od blizanaca imati individualan odnos s roditeljima, prema svojim potrebama i željama.

7. Potičite ih na otvaranje svijetu

Djecu što prije uključujte u društvo kako bi se socijalizirali. Upišite ih u jaslice i vrtić kako bi svako od njih moglo imati svoje prijatelje, potičite ih da se igraju s djecom iz susjedstva, s djecom prijatelja…

8. Naučite ih da budu odvojeni

Dobro je odmalena ih učiti da budu odvojeni. Na primjer, odvojeno ih šaljite bakama.

9. Fotografirajte ih odvojeno

Da biste pomogli blizancima da razviju svijest o sebi kao individui, bit će dobro slikati ih odvojeno, a ne u paru.

10. Ne odijevajte ih jednako

Ne odijevajte ih i ne češljajte jednako. Kad su ti vanjski znakovi isti, to dodatno učvršćuje njihovu povezanost, posebno ako se radi o jednojajčanim blizancima, a okolini se otežava raspoznavanje djece.

11. Ne uspoređujte ih

Uspoređivanje djece i inače je rizično, jer može izazvati ljubomoru i nerazumijevanje. Posebno je to važno kod blizanaca s obzirom na posebnu vezu među njima. Dvije različite osobe ne mogu se uspoređivati. Ne služite se, dakle, rečenicama poput „brat je bolji od tebe” ili „tvoja me sestra više sluša”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.