NAŠA TEMA

Koliko fluora i koliko vitamina D

Novorođenčadi se fluor obično daje u obliku kapljica, kao dodatak hrani

Redakcija

5.10.2016

Da bi se kasnije u životu spriječili karijes i osteoporoza, vitamin D i fluor treba unositi u organizam od samog rođenja. Naravno, najbolje ih je unositi hranom.

Već gotovo tri decenije u mnogim zemljama fluor se daje djeci kao dodatna tvar, pa je izrazito smanjen postotak zubnog karijesa. No, strogo se vodi računa o količini, jer previše fluora na zubima stvara mrlje koje se više ne mogu ukloniti. 

Novorođenčadi se fluor obično daje u obliku kapljica, kao dodatak hrani.

On direktno djeluje na strukturu zubne cakline koja se još oblikuje. Od šestog mjeseca pa do navršene tri godine daje se obično tabletica od 0,25 miligrama.

Kad dijete navrši dvije godine stomatolog treba ustanoviti kakav je učinak fluora na zube. To je vrlo važno, da ne bi došlo do predoziranja.

Što se vitamina D tiče, otkako se u zadnjih desetak godina on dodaje u dječje mlijeko, u mnogim je zemljama potpuno nestao rahitis. Međutim, ni ta dodatna količina vitamina D u umjetnom mlijeku nije dovoljna za zadovoljavanje ukupnih potreba dječijeg organizma.

Prirodni izvori vitamina D vrlo su ograničeni. Taj vitamin nastaje u koži pod utjecajem sunčevog svjetla između juna i oktobra. Dovoljno je da su dječije ruke i lice izložene suncu petnaestak minuta dnevno da bi nastala dovoljna količina D vitamina.

Ali, u ostatku godine to je mnogo teže ostvariti. Zato je uzimanje pripravaka vitamina D postalo neophodno. Kao opće pravilo, unos dodatnog vitamina D predviđen je do pete godine života.

Majčino mlijeko sadrži 50 internacionalnih jedinica vitamina D po litri. Dojenčetu treba osigurati dodatni unos od 1.000 jedinica u obliku kapi. Ako je nedonošče, dozu treba povećati na 1.500 internacionalnih jedinica, a to je potrebno i kad je dijete rođeno na vrijeme, ali je premale porođajne težine.

Ako je beba na umjetnom mlijeku, treba joj dodati 600 do 800 internacionalnih jedinica vitamina u kapima. Nedonoščad ili djeca premale težine zahtijevaju 1.000 do 1.200 jedinica dnevno. 

Kad mališan navrši godinu i po pripravak D vitamina obavezan je samo u zimskom periodu.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.