NAŠA TEMA

Kad mališane muči zatvor: Pomoć stiže sa šljivama

Korisni savjeti

Bebeimame.ba

14.2.2017

Kako ćete prepoznati pati li vaše dijete od zatvora? Ako se dijete ne žali, to će vam reći ova četiri pokazatelja:

- Stolica je tvrda, suha i teško prolazi;
- Iznenada, iz nepoznatih razloga, stolice se počinju rjeđe javljati (uzrok tome mogu biti i promjene u prehrani);
- Na stolici se pojavljuju tračci krvi;
- Čini se da dijete ima bolove u trbuhu koji prestaju nakon obilnog pražnjenja crijeva.

Šta je uzrok

Debelo crijevo nakuplja stolicu i apsorbira vodu. Ako se nagon za obavljanjem nužde zanemari ili potisne (ako je prethodno obavljanje nužde bilo neugodno), zaostala će stolica postajati sve tvrđa.

Kada se stolica konačno javi, lako je moguće da će biti bolna, a može uzrokovati čak i blago krvarenje.

Koliko je stanje ozbiljno

Kod većine djece zatvor je blag, obično nastaje zbog promjena u načinu prehrane i uspijeva se riješiti u relativno kratkom vremenu. Tegoba obično više uznemirava roditelje nego djecu.

Šta možete učiniti

Iako je zatvor u većini slučajeva povezana s načinom prehrane, djeca koja su na prsima rijetko imaju ovih problema. Osim toga, za djecu koja su na prsima nije neobično da su ponekad i po nekoliko dana bez stolice.

Ako vam se čini da je način prehrane uzrok zatvora, o tome biste trebali povesti računa. Uz dosta tekućine, u jelovniku djeteta trebalo bi biti što više vlaknaste hrane (suhe i svježe šljive, kajsije, grašak, brokoli, proizvodi od cjelovitih žitarica).

Potrudite se da vaše dijete zavoli naš domaći bestilj – pekmez od šljiva pripremljen bez šećera. Namazan na crni kruh bestilj je najbolji regulator stolice.

Kada ljekaru

Ako mjere koje ste poduzeli ne pokazuju učinka, savjetujte se s ljekarom. Nemojte sami djetetu davati laksative (sredstva za ispražnjivanje stolice) i klistire (sredstva za ispiranje crijeva), a da se prije toga niste savjetovali s ljekarom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.