NAŠA TEMA

Kakva voda za bebu

U svakom slučaju, prije nego što uzmete vodu za piće djeci, ili za pripremu njihove hrane, pustite je da dobro otečejeti

Bebeimame.ba

21.2.2017

Mi, uglavnom, imamo sreću s vodom iz vodovoda, koja je toliko kvalitetna da je možemo direktno za piće davati i maloj djeci.

Međutim, ako stanujete u starim kućama, provjerite jesu li vaše vodovodne cijevi od olova. Ako jesu, bilo bi dobro testirati kvalitet vaše kućne vode.

U svakom slučaju, prije nego što uzmete vodu za piće djeci, ili za pripremu njihove hrane, pustite je da dobro oteče.

Polako jedi, dobro sažvači

Nekad su majke bile dosadile djeci upozorenjem: «Jedi polako i dobro sažvaći!» Bilo bi dobro, kad bi i vi, moderne mame, to isto utuvile u glavu svojoj djeci – bilo bi manje i bolova u želucu i debele djece.

Naučite svoje dijete da dobro sažvače hranu u ustima, jer tu počinje varenje. Tako će već donekle obrađena hrana stići u želudac koji neće biti previše opterećen.

Treba i jesti polako zato što se osjećaj sitosti stiče tek 15 do 20 minuta. Oni koji polako jedu, brže osjete kad im je dosta, dok se jedući brzo djeca samo nabacaju hrane i poslije toga se osjećaju loše. A višak kalorija da i ne spominjemo.

Zamijenite uloge

– Danas sam ja mama! Djeca obožavaju preuzeti ulogu nekog drugog. Pa zašto ne biste na nekoliko sati zamijenili uloge u porodici? Mama neka postane kćerka, tata neka bude sin, a maleni neka glume odrasle. 

Igra zamijenjenih uloga podstiče razvoj djeteta i doprinosi tome da ona bolje razumijevaju druge ljude. Dozvoljeno je i kostimiranje. Na kraju jasno kažite kad je igra završena: Abrakadabra, završili smo igru!

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.