NAŠA TEMA

Koliko tekućine treba bebi

Kad je napolju vruće, raste žeđ, a opada apetit. Pokazat ćemo vam kako ćete se ponašati u tom slučaju kad je riječ o bebama i maloj djeci. Uz to vam nudimo i recepte za koktele koji pozivaju - na piće

Bebe i mame

3.8.2017

Mnogim se majkama desilo da njihova tromjesečna beba snažno povuče dva-tri puta pa onda okrene glavicu prema mami: - Šta si mi ovo dala!? Mamin osmijeh je umiri i beba ponovo povuče dva-tri gutljaja vode: - Pa i nije loše...

Ljeti, kad je jako vruće, pred mnogim bebama je slično, novo iskustvo - prvo "čisto" piće. Jer, majčino ili adaptirano mlijeko iz flašice, što su do tada pile, njihovom organizmu ne daje samo neophodnu tečnost, već je prvenstveno hrana - zapravo bebe istovremeno i jedu, i piju.

Kad su normalne temperature bebama i nije potrebna dodatna tečnost, ali na vrućini, baš kao i prilikom povišene temperature ili proljeva, taj tečni dodatak je obavezan. Roditelji će prepoznati potrebu za dodatnim pićem po tome što se dijete jako znoji na potiljku.

Jasno je da djetetu koje se jako znoji valja dati više tečnosti. Osim toga, i djeci kao i odraslim, na temperaturama između 25 i 30 stupnjeva opada apetit - beba je sve manje gladna, a sve više žedna. Zbog toga je izuzetno važno da organizam dobije dovoljno vode.

Stručnjaci za prehranu zato savjetuju majkama da sasvim male bebe ljeti često stavljaju na grudi - čestim izdajanjem mlijeko postaje vodenastije i manje masno, pa se tako majčino mlijeko automatski prilagođava bebinim potrebama.

Kao dodatak majčinom ili adaptiranom mlijeku može se bebama dati i čisto piće. Pritom su stručnjaci za prehranu jednoglasni: najbolja je obična voda.

No, običnu vodu za bebe mlađe od šest mjeseci prethodno treba prokuhati i rashladiti na sobnu temperaturu. U obzir mogu doći i nezaslađeni bebi čajevi (samo oni koji na etiketi imaju natpois "Od 1. sedmice").

Pije li dijete dovoljno, roditelji će sami utvrditi po sadržaju pelena: Ako je stolica tvrđa nego obično, a mokraća tamnija - to su sigurni znaci nedostatka tečnosti u organizmu. Isto tako, ako je pelena duže suha, djetetu obavezno treba dati vode.

Obrok za izlet

Imate li običaj pripremiti bebi flašicu kad polazite u šetnju ili na izlet? Nemojte to raditi! Bolje je ovo rješenje:

* Prokuhanu vodu ponesite u termos boci, a odmjerenu dozu mliječnog praha stavite u posebnu zatvorenu posudicu. Usput vam treba samo vodu i prah sastaviti u flašici i promućkati.

Idealno gase žeđ

Voda iz česme,

Flaširana obična voda,

Nezaslađen voćni ili biljni čaj,

Razrijeđeni voćni sok (jedan dio voćnog soka (ne sirupa) i pet dijelova vode.

Ova pića nemaju kalorija ili ih imaju malo i zato ih dijete može piti do mile volje.

Zasitna pića

Mlijeko,

Punomasno mlijeko (nezaslađeno),

Mlaćenica,

Jogurt,

Sokovi od povrća.

Ova pića djetetu daju i punovrijedne bjelančevine, kalcij i vitamine. Pošto su kalorična, treba ih davati kao međuobrok djeci koja za toplih dana slabije jedu.

Nisu za malu djecu

Kola,

Energetska pića,

Ledeni čaj s kofeinom.

Četiri zdrava dječija koktela

Šejk od malina

100 g malina zgnječite sa dvije kašike jogurta i kašičicom limunovog soka, naspite u duboku čašu, dodajte 100 ml mineralne vode i dobro promućkajte. Nekoliko malina nabodite na čačkalicu, umočite do polovine u jogurt i položite preko čaše.

Fit-banana

Ogulite malu bananu, nasjeckajte je i izmiksajte sa 150 ml soka od mrkve, kašikom svježeg soka od limuna i dvije kašike jogurta. Dobijenu masu prespite u veliku čašu i dopunite sa 150 ml mineralne vode.

Voćni koktel

Pripremite neki voćni čaj i rashladite ga. Pomiješajte 100 ml čaja sa 100 ml soka od jabuka, 50 ml soka od grožđa kao i čajnom kašičicom limunova soka, dobro promućkajte i ukrasite komadićima jabuke ili polovinama zrna grožđa.

Šejk od kajsija

Izmiksajte 250 g kajsija sa 500 ml punomasnoga mlijeka, četiri kašike soka od kajsija, sokom polovine limete i četiri kašike karamel-sirupa (pržen šećer, pa zaliven vodom). Servirajte u dubokoj čaši. Ukrasite komadićima kajsije. Količina je za četiri osobe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.