NAŠA TEMA

Loš odabir može nepovoljno utjecati na krhka leđa djece: Teške školske torbe uzrokuju oštećenja kičmenog stuba

Roditelji trebaju voditi računa o težini torbe

Zijada KARIĆ

30.8.2017

Često je, nažalost, obično septembar u fokusu roditelja i nastavnika kao dio godine u kojem se priča o lošem držanju tijela, razvojnim deformitetima, odabiru školske torbe koja će možda nepovoljno utjecati na krhka leđa prvačića. Kazao nam je to specijalista fizijatrije dr. Edin Buljugić. 

Ključni period

Brojni specijalisti, istakao je dr. Buljugić, ukazuju na greške roditelja prilikom kupovine ogromne torbe ili pune pernice, koje realno ne trebaju prvačićima. Upozoravaju da preteške školske torbe mogu dovesti do poremećene statike kičmenog stuba, što može rezultirati pojavom kifoze, skolioze i lordoze (deformacije kičme). 

Djetinjstvo je, dodaje dr. Buljugić, ključni period za rast i razvoj djeteta. Na nivou škola od najranijeg uzrasta je potrebno učiti djecu pravilnom držanju tijela, bavljenju sportom i izbjegavanju navika koje mogu loše utjecati na njihovo zdravlje. Najčešće školska torba s priborom za osnovce i pratećom opremom teži između 4,5 i 6,5 kilograma, a s obzirom na to da se težina tokom godina neznatno mijenja, najugroženiji su prvačići jer su i najmanji.

- Roditelji trebaju voditi računa o težini svake sveske, knjige i pribora i svesti ih na minimum. Ako krenemo redom, onda to možemo predstaviti i na sljedeći način. Već krajem avgusta počinje priča o nabavci udžbenika, školskog materijala i torbi za septembarski polazak u prvu ili novu školsku godinu. Isprobavaju se različiti školski ruksaci ili torbe koje uglavnom više zadovoljavaju želje za nekim crtanim ili filmskim likovima, a ne stvarne postularne potrebe svake od tih malih kralježnica - kaže dr. Buljugić.

Pomoć ljekara

Prevelika težina same torbe, teške knjige, premala i prevelika veličina te navika nepravilnog nošenje torbe, dodaje naš sagovornik, neki su od najčešćih faktora koji utječu na probleme posture, držanja cijelog tijela. Činjenica je, ističe, da je vrlo mali broj škola koje nude mogućnost ostavljanja torbi tokom sedmice u učionicama ili korištenje duplog kompleta knjiga te najveći broj prvačića nepotrebno svaki dan pod punom spremom ide na nastavu.

- Mišljenja stručnjaka koji se bave posturom/držanjem tijela su da djetetov kičmeni stub može podnijeti školsku torbu tešku 10-15 posto od njegove tjelesne težine. Sve preko 20 posto predstavlja rizik za bolove i deformitete, a to se danas i dokazuje jednostavnom metodom kompjuterske analize držanja tijela sa opterećenjem školskom torbom. Idealno bi bilo da se svaka torba koja je približne težine koja će se dnevno nositi u školi testira na kralježnici djeteta i da se izvrše mjerenja. Nasreću, ova se analiza radi i u BiH – rekao je dr. Buljugić.

Ukoliko roditelj, ističe, primijeti iznenadno pogoršavanje držanja tijela djeteta, naglašavanje deformiteta stopala ili se dijete požali na bolove u mišićima, opći zamor, bolove u donjem dijelu leđa ili ramenima, kao i na glavobolju, treba potražiti pomoć ljekara školske medicine ili fizijatra koji će na adekvatan i blagovremen način reagirati i spriječiti ozbiljnije posljedice lošeg držanja – sa ili bez opterećenja školske torbe.

Učenje o pravilnom sjedenju 

Osim odabira adekvatne školske torbe, potrebno je i da nastavnici izvrše edukaciju djece kako da pravilno sjede u školskim klupama.

Također, nastavnici na časovima tjelesnog odgoja trebaju obratiti pažnju na držanje tijela/posturu, kako bi uz određeni program vježbanja smanjivali mogućnost nastanka ili ublažavali stepen razvojnih deformiteta koštano-zglobno-mišićnog sistema.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.