NAŠA TEMA

Igračke s magnetima su opasne, evo i zašto

Lako se može dogoditi da dijete slučajno proguta magnet

Avaz.ba

11.10.2017

Kupujete li djetetu svaku igračku koju ono odabere? Jeste li se nekad barem zapitali je li to dobro? Vjerovali ili ne, mnoge igračke mogu škoditi djeci ili ozbiljno ugroziti njihovo zdravlje.

Tako američki pedijatri tvrde da su opasne one igračke koje sadrže magnete, jer se lako može dogoditi da dijete slučajno proguta magnet. On bi moga blokirati sistem za varenje, izazvati niz zdravstvenih teškoća, a radiološkim pregledom ne može se ustanoviti gdje je progutani predmet.

Pri pregledu ljekari koriste kompas da bi ustanovili da li je uopće riječ o magnetu. Stručnjaci zato preporučuju da djeci mlađoj od šest godina ne treba kupovati igračke koje sadrže magnetiće.

Kod djece mlađe od tri godine treba biti još oprezniji, jer u tom uzrastu djeca sve instinktivno stavljaju u usta, a njihovi dišni organi su premali.

Održavanje igračaka

* Gumene dječije igračke ostat će gipke i mekane ako ih nakon pranja istrljate s nekoliko kapi glicerina. Ostavite ih tako preko noći, pa ih ponovo isperite mlakom vodom i sapunom.

* Plišane igračke iščetkajte kukuruznim brašnom ili očistite snažnim usisivačem. Očetkano krzno popravite fenom. Rupe koje se javljaju na igračkama zakrpite šarenim krpicama i dobili ste novog medu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.