Naša tema

Beba povraća - bez panike

Povraćanje uzrokuje gubitak tečnosti, pa vodite računa o tome da dijete ne dehidrira

Avaz.ba
27.10.2017 16:28

Povraćanje kod novorođenčadi obično je posljedica privikavanja želuca na novi način ishrane ili znak da se dijete prejelo, pa se na taj način rješava viška hrane.

Uzrok bljuckanja može biti i infekcija želuca, uz pojavu problema sa varenjem i dijareje, kao i visoka temperatura, pogotovo uz upalu grla, uha, disajnih puteva ili mokraćnog sistema.

Nakon što dijete povrati, pomozite mu da ispere usta čistom vodom, kako bi odstranilo gorak ukus u ustima. Manja djeca i bebe koje ne mogu isprati usta trebaju popiti malo čiste vode.

Bitno je da imate na umu da povraćanje uzrokuje gubitak tečnosti, pa vodite računa o tome da dijete ne dehidrira - neka uvijek pije dovoljno tečnosti. Ipak, ne bi trebalo piti vodu odmah nakon što je povratilo, jer tečnost može iritirati želudac.

Zato pričekajte malo pa mu dajte vode. Ako dijete ne može zadržati tečnost, nego je odmah povraća, sačekajte nekoliko sati dok mu se želudac ne odmori, pa mu, u određenim razmacima, dajte male količine tečnosti - najbolje toplog čaja ili vode.

Želudac će lakše podnijeti vodu koja nije previše hladna. Ako dijete želi neprestano nešto piti, najbolje je da umočite komadić tkanine u tečnost i date mu da je sisa. Na taj način će dobijati dovoljno tečnosti, a neće opteretiti želudac.

NA VRH