NAŠA TEMA

Da se zabavite: Može li način seksa odrediti bebin spol

Vjerovanje je sljedeće: ako želite dječaka, neophodan je odnos baš na dan ovulacije. A ako želite dejvojčicu, ljubav trebate voditi dva-tri dana prije ovulacije, i to u misionarskom položaju. Odakle ovo uvjerenje? Ima li u njemu ikakve logike?

Avaz.ba

1.11.2017

Nije rijedak slučaj, a u prošlosti je bio i češći, da roditelji žele dijete određenog spola pa su se onda razvila i različita vjerovanja kako postići to da novorođenče bude dječak ili djevojčica.

Ima i takvih vjerovanja vezanih za način i vrijeme vođenja ljubavi, ali istraživanja pokazuju da su netačna.

Vjerovanje je sljedeće: ako želite dječaka, neophodan je odnos baš na dan ovulacije. A ako želite dejvojčicu, ljubav trebate voditi dva-tri dana prije ovulacije, i to u misionarskom položaju.

Odakle ovo uvjerenje? Ima li u njemu ikakve logike? Nije da je nema uopće. Da li će dijete biti dječak ili djevojčica zavisi od toga kakav će spermatozoid oploditi jajnu ćeliju - ako to bude spermatozoid sa X hromozomom, dijete će biti djevojčica, a ako bude sa Y hromozomom, bit će dječak.

Spermatozoidi koji nose genetski materijal za dječake u principu žive dosta kratko, dok oni koji nose materijal za djevojčice mogu da prežive i po nekoliko dana.

Prema tome, ako se ljubav vodi i nekoliko dana prije sazrijevanja jajne ćelije, spermatozoidi s materijalom za djevojčice imat će dobre šanse da prežive do tad, dok su za spermatozoide s materijalom za dječake šanse mnogo manje.

Međutim, nije nemoguće ni da spermatozoid s genetskim materijalom za dječake preživi nekoliko dana. A to što će vođenje ljubavi biti na sam dan ovulacije i to što će tada spermatozoidi sa Y hromozomom moći sasvim fino da stignu do jajne ćelije ne sprečava ni spermatozoide sa X hromozomom da učine to isto.

Tako da, zapravo, vrijeme kada ćete voditi ljubav ne garantira ništa - a ni način na koji ćete voditi ljubav, dokle god sperma dospije u vaginu.

Da bi se ova teorija potvrdila ili opovrgla, naučnici su posmatrali određen broj parova koji su namjeravali da dobiju dijete - i nikakva veza između dana kada su vodili ljubav i pola novorođenčeta nije pronađena.

Koliko je zasad poznato, i ne postoji pouzdana metoda da dobijete baš dječaka ili baš djevojčicu. Ionako je najbitnije da su i majka i dijete zdravi, a i dečko i curica donijet će radost roditeljima, zar ne?


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.