NAŠA TEMA

Bolne teme: Kako se suočiti s gubitkom bebe

Avaz.ba

21.11.2017

1. Nije istina da ćete se osjećati "skroz bolje" nakon nekoliko dana, sedmica, pa čak ni mjeseci.

Istina je da će dani biti ispunjeni beskonačnom boli, a noći će se neko vrijeme činiti poput dugih milijuna tužnih godina. Tek nakon postepenog i neophodnog napretka kroz stadije žalosti i tugovanja dolazi do zacjeljivanja.

2. Nije istina da će vam nova trudnoća pomoći da zaboravite.

Istina je, da iako razmišljanja o novoj trudnoći mogu pružiti nadu, izgubljena beba zaslužuje da bude oplakana kao što bi i oplakivali bilo koga ste voljeli. Odluka o drugoj bebi vrlo je individualna, ali trudnoća u vremenu aktivnog tugovanja je jako teška.

3. Nije istina da će tablete ili alkohol otupiti bol.

Istina je da će oni samo odgoditi stvarnost s kojom se morate prije ili kasnije suočiti kako biste započeli ozdravljenje. No, ukoliko vaš liječnik smatra da su lijekovi potrebni kako bi se održalo vaše zdravlje, koristite ih pametno i po njegovim uputama.

4. Nije istina da će vam život biti isti jednom kada sve ovo prođe.

Istina je da će se vaš život koji je sada okrenut naglavačke polako smirivati, s nadom da će to od vas učiniti još osjećajniju osobu koja je bolje pripremljena na teška vremena s kojima se svako od nas mora suočiti prije ili kasnije.

5. Nije istina da je tugovanje morbidno, ili da je znak slabosti ili psihičke nestabilnosti.

Istina je da je tugovanje posao koji se mora obaviti. Sada je pravo vrijeme. Dozvolite sebi to vrijeme. Osjetite tugu, prepustite joj se. Probajte joj se ne suprotstavljati prečesto. Ne postoje prečaci do oporavka. Aktivno tugovanje će prestati kada obavite sav posao.

6. Nije istina da žalost obuzme sve.

Istina je da će usred najbolnijeg događaja u vašem životu biti smijeha. Ne osjećajte se krivima. Smijte se ako želite. Kako si morate dozvoliti vrijeme da tugujete, tako si morate dozvoliti vrijeme za smijeh.

7. Nije istina da jedna osoba može to sama podnijeti.

Istina je da, iako samo vi možete donijeti potrebne odluke neophodne za povratak u kolotečinu života oporavljane osobe, i ostali u vašem životu također tuguju i osjećaju se bespomoćnima. Zato im ne treba reći:"Dobro mi je", kada vam zaista NIJE dobro. Bit ćete utješeni dopuštajući drugima da podijele vašu bol i pomognu u čemu treba, a oni će se osjetiti barem malo korisnima.

8. Nije istina da ćete biti oduševljeni kad čujete da je prijateljica ili neko ko vam je drag upravo rodio zdravu bebu.

Istina je da će vam biti jako teško biti u društvu mama sa malim bebama. Možete se osjećati povrijeđenima, ljutima ili ljubomornima. Možete se upitati zašto vi niste mogli iskusiti tu radost? No, ti će osjećaji jednom nestati.

9. Nije istina da svi brakovi prežive ovakva teška vremena.

Istina je da ponekad možete okrivljavati jedno drugo, zamjerati jedno drugome, ili odbijati biti jedno s drugim. Ukoliko primijetite da vam se ovo događa, potražite pomoć. Razgovor s drugima može pomoći. Čak može spasiti vaš brak.

10. Nije istina da ćete s vremenom prihvatiti gubitak djeteta i zaboraviti sve o ovim užasnim trenucima.

Istina je da je prihvatanje riječ rezervirana za zaključak do kojeg dolazite kada ste uspješno oplakali gubitak roditelja, bake ili djeda, ili drugog starijeg, voljenog rođaka. Gubitak djeteta utječe na vašu cijelu budućnost, a ne na prošlost. Niko to zapravo ne može prihvatiti. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.