Naša tema

Vodič kroz odgoj djece

Avaz.ba
21.11.2017 14:07

Nije lako odgajati djecu, naročito ako ste zaposleni i muče vas egzistencijalne brige. Tada živci lako popuste, pa zasmeta način na koji se ponašaju i vaši najdraži, i odlučujete se za kažnjavanje.

Međutim, postoji način za sprečavanje takvog ponašanja ili, barem, zamjena kazne nečim kvalitetnijim i korisnijom. Zato, razmislite možete li se u konkretnim situacijama ponašati ovako:

1. Zašto je dijete nervozno ili zločesto?

Primjer: Nervozno je i nemirno jer dugo čekate u redu na blagajni, u banci... Pripremite se za takvu situaciju i zabavite ga nečim.

2. Omogućite mu da se izrazi na pravi način i na pravom mjestu

Primjer: Ako dijete voli šarati po kućnim zidovima, objasnite mu zašto je to neprihvatljivo i omogućite mu prostor u kojem će moći nesmetano šarati (dovoljno dostupnog papira, dio zida na koji je pričvršćen papir i sl.).

3. Prepoznajte, prihvatite i osluškujte djetetove osjećaje.

Primjer: Ukoliko dijete udari mlađeg brata ili sestru, podržite ga da izrazi svoje negativne osjećaje na manje opasne načine.

4. Promijenite okruženje

Ponekad je lakše prilagoditi okolinu nego pokušavati promijeniti dijete.

Primjer: Ako dijete ponavljano izvlači opasne predmete iz kuhinjskih elemenata, zaštitite elemente sigurnosnim bravama.

5. Preusmjerite djetetovo ponašanje.

Primjer: Ako ne želite da dijete gradi svoj dvorac na sred dnevnog boravka, nemojte mu samo zabraniti gradnju - osigurajte mu prostor gdje se smije tako igrati.

6. Pokažite kako se treba ponašati.

Primjer: Ako dijete poteže mačku za rep, pokažite mu kako je maziti. Nemojte se oslanjati isključivo na verbalne upute.

7. Ponudite mu da bira, nemojte naređivati.

Odlučivanje osnažuje dijete; naređivanje izaziva sukob snaga.

Primjer: Umjesto da djetetu naredite da opere zube, probajte reći: "Želiš li zube oprati prije ili nakon oblačenja pidžame?"

8. Pravite male ustupke.

Primjer: "Danas ću pospremiti igračke umjesto tebe, kada si toliko umorna."

9. Pripremite na vrijeme dijete za neka događanja.

Ukoliko očekujete goste, recite djetetu unaprijed kakvo ponašanje od njega očekujete. Budite precizni. Igranje uloga pomoći će djetetu u rješavanju potencijalno teških situacija.

10. Neka oproba, pa neka vidi kako to izgleda u praksi.

Ukoliko dijete redovito ignorira upozorenja o nastanku neke posljedice, dozvolite mu da nauči u praksi. Budite oprezni sa primjenom ovog principa.

11. Kažite djetetu kako se osjećate.

Dopustite djeci da saznaju kako njihovo ponašanje utječe na vas. (- Jako sam tužna i nesretna zato što si se onako ružno ponio u obdaništu!)

12. Reagirajte kad je potrebno.

Primjer: Ako vaše dijete inzistira na pretrčavanju ulice, čvrsto ga uhvatite za ruku i objasnite opasnosti takvog ponašanja.

13. Uzmite ga na ruke.

Na djecu koja se ponašaju nepodnošljivo i agresivno, nošenje ima pozitivan učinak. Nježno i podupiruće nošenje agresivnog djeteta, pomoći će mu (najčešće) kanalizirati i pretočiti agresivnost u iscjeljujuće suze.

14. Odmaknite dijete iz problematične situacije i ostanite s njim.

Primjer: Djeca su se potukla. Umjesto intervencije, uzmite svoje dijete za ruku i uvedite ga u kuću. Iskoristite vrijeme za slušanje djeteta, izmjenu osjećaja, nošenje i rješavanje konflikta.

15. Igra umjesto svađe. Mnoge se konfliktne situacije mogu preokrenuti u igru.

Primjer: "Izmjenjujmo se u pranju zuba - ja ću ih tebi oprati, a ti meni!", "Zamislimo da smo patuljci i da čistimo kuću prije odlaska u rudnik."

16. Smijeh umjesto bijesa. U napetoj situaciji, motivirajte dijete da izrazi svoj bijes/ljutnju kroz igru i zabavu. Primjer: Ako je dijete ljuto na vas, pozovite ga da svoj bijes izrazi kroz borbu jastucima. Odigrajte svoju ulogu dramatično se predajući. Smijeh pomaže oslobađanju od osjećaja straha i bespomoćnosti.

17. Važni su dogovori i pregovori. Dozvolite djetetu da redefinira pravila i ponekad promijeni pravilo "u svoju korist". Primjer: Ako je vrijeme za polazak kući s igrališta, a vaše dijete se predobro zabavlja i ne želi otići, dogovorite se koliko se još puta smije spustiti niz tobogan, koliko minuta igrati prije definitivnog polaska kući.

18. Očekujete li možda previše od djeteta?

Mala djeca imaju intenzivne osjećaje i potrebe, prirodno su glasna, znatiželjna, neuredna, svojeglava, nestrpljiva, prepuna zahtjeva, kreativna, zaboravljiva, strašljiva, prepuna energije. Prihvatite ih!

I na kraju, ako ste baš ljuti, napustite prostoriju ili učinite bilo šta drugo što će vam pomoći da uspostavite samokontrolu i smisao rasuđivanja.

NA VRH