Naša tema

Ishrana, rast i razvoj: Vodič kroz prva tri mjeseca bebinog života

Avaz.ba

Poželjno je da beba prvih šest mjeseci samo doji. Majčino mlijeko najbolja je hrana, ono zadovoljava potrebe vašeg djeteta u svim najvažnijim hranljivim sastojcima: bjelančevinama, mastima, šećeru, mineralnim solima i vitaminima.

Majčino mlijeko nije zagađeno bakterijama, optimalne je temperature i sadrži zaštitne materije protiv mnogih bolesti. Taj je način ishrane najsigurniji i najjeftiniji.

Dijete koje se prirodno hrani, pravilno se razvija i raste. Uspješno dojenje uspostavi se obično krajem druge ili treće sedmice nakon rođenja djeteta. Rijetke su majke koje nemaju dovoljno mlijeka. Ako sumnjate da je beba gladna, posavjetujte se s liječnikom koji će vam preporučiti najbolju vrstu mlijeka da dopunite ili zamijenite podoje.

Oprezno s mlijekom u prahu

Mlijeko u prahu nije vještačko mlijeko. Ono se dobiva preradom prirodnog kravljeg mlijeka i prostoji više vrsta mlijeka u prahu. Takozvana humanizirana mlijeka u prahu, prema svom sastavu, slična su mlijeku žene, obogaćena vitaminom D i željezom, tako da su vrijedna hrana za dojenče. Dohranjivanje i vještačka ishrana dojenčeta u najranijim mjesecima zahtijevaju mnogo znanja i umješnosti u pripremi obroka i u osiguravanju ostalih higijenskih mjera. 

Raspored obroka

* 1. mjesec

Kada imate dovoljno mlijeka, bebi je potrebno sedam podoja u početku, a šest u trećoj i četvrtoj sedmici. Ako je dijete na vještačkoj hrani, onda mu dajte sedam puta po 100 grama, a kasnije šest puta po 110-120 grama pripremljene formule.

Bez obzira na to je li dojenče na prirodnoj, vještačkoj ili mješovitoj hrani, ono treba svakodnevno dobivati dvije do pet kapi vitamina D3.

* 2. mjesec

Sada dojenče sisa šest podoja, a kasnije pet. Ako je dojenče na vještačkoj hrani, dajte mu šest puta 120-150 grama spremljene formule te vitamin D3.

* 3. mjesec

Dijete na prirodnoj ishrani dobiva pet podoja. Ako se dijete vještački hrani, dajte mu pet puta po 180 grama formule. I ponovo vitamin D3. Ovaj režim prehrane treba nastaviti provoditi do napunjenog šestog mjeseca, kada bebi trebate početi nuditi čvrstu hranu.

Majka i dojenje

Važno je znati da između podoja majci treba vremena da se odmori, a djetetu da svari hranu. Treba naglasiti značaj odgovarajućih higijenskih postupaka u pripremanju obroka i održavanju posuđa.

Održavanje flašica

Staklena flašica nakon obroka operite i napunite ih hladnom vodom do sljedećeg obroka. Pred davanje obroka flašicu ponovo dobro operite i stavite u ključalu vodu pet minuta.

Gumenu cuclu nakon svakog obroka operite i ostavite u čistoj poklopljenoj posudi do sljedećeg obroka. Pred svaki obrok ponovo je properite, a dovoljno je jednom dnevno staviti je u ključalu vodu minutu.

Kako beba napreduje

Ako dijete dobro jede, dobro će i napredovati. Evo osnovnih smjernica kako bi beba trebala dobivati na težini.

* Svakog mjeseca beba bi trebala dobivati po 750 grama na težini.

* Za tri mjeseca trebala bi porasti deset centimetara (prvog mjeseca pet, drugog tri, a trećeg dva centimetra).

Šta je beba naučila

Tjelesni i duševni razvoj djeteta u velikoj mjeri ovisi o pravilnoj njezi i ishrani. S puna tri mjeseca dijete bi trebalo:

* Čvrsto držati glavicu;

* Gukati;

* Smijati se;

* Reagirati na zvuke mimikom;

* Pratiti lica i predmete koji se kreću;

* Čvrsto držati igračku koju mu stavite u ruke;

* Prepoznati majčin glas.

Vakcine

BCG je prva vakcina koju dijete prima odmah nakon rođenja u porodilištu. Ona ga štiti od tuberkuloze na određeno vrijeme, a liječnik će odrediti kada je beba treba ponovo dobiti.

NA VRH

Podijeli članak na