NAŠA TEMA

Kako održati dojenje nakon povratka na posao

Avaz.ba

5.12.2017

Dojenje je vještina koju i majka i dijete moraju naučiti. Mnoge majke prestanu dojiti i prije nego što su namjeravale, zato što je prekomplicirano ili zato što misle da beba nema dovoljno mlijeka.

Neke, opet, žele dojiti dijete, ali se moraju vratiti na posao i ne znaju šta da urade. To se posebno odnosi na žene koje počinju raditi kada dijete ima šest mjeseci. Evo najčešćih zabluda zbog kojih žene u takvoj situaciji prestaju dojiti:

1. Dojenčad treba naučiti piti iz flašice da bi mogla biti hranjena kada majke nisu s njima.

Pogrešno - Djeca koja su samo dojena neće htjeti flašicu do drugog ili trećeg mjeseca. Mnoga djeca koja nisu hranjena na flašicu u prvim sedmicama, neće je prihvatiti do dobi od četiri do pet mjeseci. To nije tragedija i ne treba biti razlog da se flašica da djetetu ranije samo da bi se ono na nju naviklo. Ako dijete odbija flašicu, ne silite ga.

Ako dijete ima šest mjeseci kada počinjete raditi, njemu jednostavno nije potrebna boca. Može se hraniti kašičicom, kao bilo koje drugo dijete od šest mjeseci, i to u dovoljnoj količini, tako da neće biti gladno.

Čak može početi piti iz šolje. Ako, ipak, nije svladalo držanje šolje do trenutka kada ga morate nekome ostaviti, ne brinite: Tekućinu može dobiti kašičicom, a čvrsta hrana može biti miksana s više tekućine.

2. Za dijete nije dobro da pije iz flašice.

To ne mora biti tačno - Neka djeca odlično se snalaze s oba načina prehrane. Povremeno korištenje flašice, kada je dojenje neuspješno, neće škoditi. Ali, ako dijete redovno jede iz flašice, zbog čega je manje mlijeka kod majke, vjerovatno je da će dijete početi odbijati dojku.

3. Dojenčad treba piti mlijeko i kada majka nije kod kuće.

Nije tačno - Tri ili četiri dobra podoja u 24 sata, zajedno s različitom čvrstom hranom, daju djetetu sve što mu je potrebno i zato ono ne treba nikakvu drugu vrstu mlijeka dok majka radi. Naravno, čvrsta hrana može biti miksana s izdojenim ili nekim drugim mlijekom, ali nije neophodno.

4. Ako dijete radije pije mlijeko nego majčino mlijeko, to mora biti formula dok dijete ne navrši barem devet mjeseci.

Nije točno - Ako se dijete doji nekoliko puta na dan i dobiva dovoljnu količinu čvrste hrane, formula nije ni potrebna, ni poželjna. Djeca koja nisu bila na dojenačkoj formuli prije pet ili šest mjeseci, često odbijaju to mlijeko, jer ima loš okus. Ako dijete jede različitu hranu u dovoljnoj količini, doji tri do četiri puta dnevno i dobro napreduje, ne treba se brinuti.

5. Dojena djeca od četiri mjeseca trebaju dobivati više željeza nego što ga ima u majčinom mlijeku.

Nije tačno - Za djecu rođenu na vrijeme, koja su samo dojena, sve potrebno željezo nalazi se u majčinu mlijeku.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.