NAŠA TEMA

Kako njegovati osjetljivu kožu novorođenčadi

Avaz.ba

26.12.2017

Bebina koža je izuzetno osjetljiva. Njen površinski sloj je mnogo nježniji, potkožno masno tkivo tanje, aktivnosti žlijezda lojnica i znojnica još nisu u potpunosti razvijene, sadržaj masti je manji, a vode ima nešto više.

Zato se bebina koža mnogo brže isušuje, podložnija je infekcijama, negativnom djelovanju Sunčeve svjetlosti i mehaničkih nadražaja. Zbog svega toga ne treba vas zabrinjavati ako se na koži pojave bubuljice, sitne tačkice ili ojed. I bebe imaju problema s kožom, evo kako im možete pomoći.

Osip od vrućine

Male crvene bubuljice ili plikovi nastaju iritacijom kože usljed preobilnog znojenja prilikom vrućeg, vlažnog vremena. Najčešće se pojave ispod brade, na gornjem dijelu grudnog koša i po rukama, a posebno s unutrašnje strane lakta, a mogu i u mekanim pregibima na zadnjoj strani koljena.

Osip se pojačava ako je dijete obučeno u sintetiku, a može biti i posljedica visoke temperature usljed bolesti. Za osip od vrućine karakteristično je da nestane sam, nakon dan-dva. Djetetu možete pomoći redovnim tuširanjem i primjerenom odjećom. Liječenje po pravilu nije potrebno.

Ljuštenje i suha koža

Suha koža, koja se ljušti u manjim ljuskama, pojavljuje se na rukama i nogama, naročito tabanima kod beba starih dvije ili tri sedmice. To je izuzetno izraženo i javlja se kod beba koje su prošle termin. Pomaže ako za umivanje koristite vrlo blagi sapun, jer oni s višim pH kožu jako isuše.

Upravo je to razlog zašto je izuzetno važno da uvijek koristite samo dječiju kozmetiku. Ako dijete ima izuzetno suhu kožu, dajte mu dosta tečnosti, primjereno ga odijevajte i obavezno mu nakon kupanja namažite tijelo dobrom hidratantnom kremom. Ne koristite agresivne sapune ili pjene za kupanje, jer isušuju kožu. Kod djece koja više ne koriste pelene bit će dovoljno umivanje vodom.

Neonatalni plikovi - milije

Iza latinskog imena skrivaju se crvenkaste bubuljice, koje povremeno imaju žućkast srednji dio. Najčešće ćete ih primijetiti na licu, ali i po tijelu. Ima ih većina novorođenčadi. Bubuljice ne treba liječiti, jer obično nestanu same od sebe. Djeci ne smetaju.

Neonatalne bubuljice

Prilikom rođenja, u prvim danima, prvim nedjeljama i prvim mjesecima oko 20 posto novorođenčadi ima bubuljice. Te neonatalne bubuljice ne znače da će se vaše dijete cijeli život boriti s lošom kožom. Ako budete kožu djeteta njegovali redovnim umivanjem vodom i vrlo blagim sapunom, brzo će nestati.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.