NAŠA TEMA

Istine i zablude: Osam činjenica o plodnosti i neplodnosti

Avaz.ba

27.12.2017

O plodnosti i neplodnosti postoje mnogi mitovi, nagađanja i pretpostavke. Neki savjeti naših starih danas zvuče smiješno, dok su neki, ipak, korisni i trebali bismo ih se držati.

Tako je tačno da se, ako želite bebu, ne trebate kupati u vrućoj vodi. Ako je pak ne želite, nije tačna priča da će vam mokrenje nakon seksa pomoći, jer to svakako nije kontracepcijsko sredstvo.

Zato vam i predstavljamo sljedećih osam činjenica o plodnosti i neplodnosti.

1. Vruća kupka može prouzrokovati neplodnost: Tačno

Nedavna istraživanja na Univerzitetu u Kaliforniji potvrdila su da bi muškarci trebali izbjegavati preveliko zagrijavanje svojih testisa, odnosno spermija.

Studija u kojoj su muškarci tri do šest mjeseci trebali izbjegavati tople kupke potvrdila je da se polovini ispitanika broj spermija povećao čak pet puta. Štaviše, povećala se pokretljivost spermija, a ona je vrlo bitna za oplodnju.

Ali, nije samo vruća kupka kriva za smanjenje plodnosti. Naime, sve što može povisiti temperaturu u genitalijama može smanjiti produktivnost sperme, poput višesatnog držanja laptopa na krilu, ali i dugotrajno sjedenje tokom vožnje. Testisi vise s razlogom, a taj je da budu hladniji od ostatka tijela.

2. Umjetna oplodnja dovodi do višestruke trudnoće: Tačno/Netačno

Bojite se da bi vam in vitro fertilizacija, odnosno oplodnja (IFV) mogla donijeti trojke? Kada je in vitro oplodnja bila u začecima, blizanačke trudnoće su bile česte, jer se u maternicu više embrija stavljalo kako bi se povećale šanse za trudnoću.

Danas je taj postupak napredovao i umeću se samo dva embrija u maternicu, a raspravlja se i o mogućnostima da se stavlja samo jedan, ovisno o godinama žene. Statistike pokazuju da su 15 od 1.000 trudnoća u Velikoj Britaniji blizanačke, a te statistike uključuju trudnoće in vitro i one prirodnim putem.

3. Mokrenje nakon seksa može spriječiti trudnoću: Netačno

Dugo sjedenje na školjki nakon seksa ne znači da će spermiji otploviti zajedno s vodom iz zahodske školjke. Ali, vjerovanje da će žena trudnoću spriječiti ukoliko se odmah pomokri vrlo je uobičajen mit.

Čak trećina ljudi, prema nekim istraživanjima, vjeruje da mokrenje nakon seksa, pranje vagine ili čak vježba nakon seksa, mogu spriječiti trudnoću. Zapamtite, urin izlazi kroz mjehur pa uretru, koja je tačno iznad vaginalnog otvora. I urin definitivno ne služi kao kontracepcijsko sredstvo.

4. Žene su, za razliku od muškaraca, češće neplodne: Netačno

Nasuprot uvriježenom mišljenu u stvarnosti, kod neplodnih parova, neplodno je oko 40 posto muškaraca i četrdeset posto žena. Kod deset posto faktor neplodnosti su muški i ženski problemi zajedno, a preostalih deset posto slučajeva nemaju objašnjen uzrok. 5. Ako ste dobili jedno dijete, moći ćete i drugo: Tačno/ Netačno

Ako ste dobili jedno dijete, to ne mora biti garancija da se problemi neplodnosti neće pojaviti i da ćete sigurno moći dobiti drugo.

Ovaj problem se zove sekundarna neplodnost, a može biti povezana s brojnim faktorima, uključujući starosnu dob, promjene u težini, držanje dijeta, ali i opće zdravstveno stanje.

6. Mobiteli ubijaju spermije: Tačno

Neka istraživanja dokazala su povezanost korištenja mobitela i kvaliteta spermija. Američko društvo za reproduktivnu medicinu potvrdilo je da muškarci koji više od četiri sata dnevno razgovaraju na mobitel imaju manje spermija od onih koji ne razgovaraju toliko dugo na mobilni telefon.

Druga studija američkih i indijskih liječnika pokazala je kako muškarci koji razgovaraju četiri sata na mobilni telefon dnevno imaju 25 posto manje spermija od onih koji nikada ne koriste mobitel.

I nemojte misliti da nošenje mobitela u džepu ne škodi. Mađarski naučnici tvrde da i samo nošenje mobitela može štetiti.

7. Stres uzrokuje neplodnost: Netačno

Velike količine stresa jedan su od razloga nemogućnosti začeća, ako ni zbog čega drugog, onda zbog činjenice da vjerovatno nećete imati seksualne odnose kada ste pod većim stresom.

Ali, direktan uzrok neplodnosti vjerovatnije je klinički, prije nego psihički. To ne znači da se ne biste trebali boriti protiv stresa kako biste povećali šanse za začeće. Oslobođeni stresa svakako ćete biti opušteniji i imat ćete više vremena posvetiti se jedno drugome.

8. Svi drugi ostaju trudni bez puno muke: Netačno

Neplodnost nije rijedak zdravstveni problem kod žena i muškaraca. Prema američkom Nacionalnom centru za zdravstvenu statistiku, približno 4,5 miliona parova iskusi neplodnost svake godine. Međutim, manje od dva miliona neplodnih parova traži ljekarsku pomoć.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.