NAŠA TEMA

Moderni roditelji: 10 stvari koje treba znati o očinstvu

Avaz.ba

3.1.2018

Očevi igraju vrlo važnu ulogu u životu djeteta, ali je vrlo važno i to da budu mudri kako bi pomogli svojoj partnerici da izađe nakraj s novim obavezama i statusom majke. Zato bi svaki muškarac trebao znati:

1 Za nošenje bebe potrebna vam je jedna ruka, a onom drugom možete i dalje graditi karijeru.

2 Iako vam se po glavi mota pitanje kada ćete ponovo voditi ljubav, nikako se nemojte šaliti na taj račun s partnericom.

3 I vaši roditelji se trebaju uživjeti u ulogu baka, djedova ili nana, pa im dajte vremena. I ne zaboravite - iako ste vi postali roditelji, ostajete djeca svojim roditelja. Ako vam vaša mama želi kuhati, prati rublje ili peglati, pustite je i uživajte.

4 Uzmite "baby-mjesec". Dvije sedmice nakon što beba dođe kući ograničite posjete i pokušajte se adaptirati na promjene bez stresa i ometanja.

5 Očekujte da ćete u početku biti umorni, ali kafa čini čuda.

6 Spremite se na to da ćete možda ponekad jesti jednom rukom ili dohvatiti daljinski upravljač nožnim prstima. Ali, nije lako biti tata - to ste vjerovatno već čuli.

7 Naučite da daljinski ne ostavljate na kauču, jer ako sjednete na njega, buka će probuditi bebu, a to znači - plač.

8 S partnericom napravite raspored: Ko će ustati kada beba plače? Ko će mijenjati pelene tokom noći? Kako ćete provoditi vikend? Odlučite zajedno, ali budite realni - ne možete cijelu noć nosati bebu, a onda raditi osam sati. Ponekad je kauč odlično rješenje za mirnu noć.

9 Odlazak na posao iz kuće u kojoj je mala beba ponekad će biti pravo olakšanje. Jer, svaku pauzu možete iskoristiti samo za sebe.

10 I još nešto za drage tate: U početku ćete biti zbunjeni i nećete znati šta u određenom trenutku trebate učiniti. Ali, nakon nekoliko sedmica bit ćete ponosni na to kako se snalazite s malim ukućaninom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.