NAŠA TEMA

Zimske radosti: Je li vrijeme da dijete stane na skije

Avaz.ba

22.1.2018

Već dijete od dvije godine može početi uživati u skijanju, međutim to je vrlo individualno i ovisi o djetetu. Provjerite je li dijete zainteresirano za teške pancerice i skije.

Nemojte ga forsirati, pustite dijete da uživa u snijegu i neka samo diktira tempo kada će i koliko dugo "skijati". Najbolja opcija za to prvo skijanje su one plastične skije koje se vežu na bucčizme. Djeci daju osjećaj sigurnosti, na njima ne mogu razviti veću brzinu da bi se povrijedila.

S tri godine dijete može obući svoje prve skije i prionuti na "ozbiljnije treninge". Osnovno je da je dijete samostalno u kretanju u pravoj skijaškoj opremi (bez štapova, ali sa svom propisanom zaštitom u vidu kacige, naočala, kombinezona i rukavica), da stabilno stoji na skijama (pravim, najkraćim mogućim) i da samo ima veliku želju za boravkom na snijegu.

Najbolja varijanta učenja skijanja su ski-škole. Ali, prije nego što upišete dijete, razgovarajte s njim i objasnite mu da to podrazumijeva boravak na planini bez mame i tate.

Kažite mu da će biti okruženo svojim vršnjacima, a brigu o njemu vodit će učitelj skijanja. Dijete brzo uči gledajući drugu djecu i oponašajući ih.

Dijete s navršenih pet godina može normalno učiti skijati u školi skijanja te je spremno savladavati sve tehnike. U toj dobi možete početi i razmišljati o učlanjivanju djeteta u ski-klub.

Važno

Pazite da je dijete adekvatno i slojevito obučeno. Nemojte pretjerivati s utopljavanjem, jer se djeca na snijegu cijelo vrijeme kreću.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.