NAŠA TEMA

Vodič za kupovinu dječijih igračaka

Avaz.ba

24.1.2018

Izbor igračaka za djecu do tri godine je ogroman. Dajemo vam nekoliko preporuka koje bi vam trebale pomoći da odaberete one koje su najbolje i najprikladnije za vaše dijete.

Od rođenja do šest mjeseci

U tom uzrastu dijete ne treba previše stimulirati igračkama, jer ga one brzo umaraju. Dok leži u krevetiću, dovoljno mu je dati neku mekanu, plišanu igračku te još jednu gumenu ili zvečku.

* Napomena: Ako kupujete glodalicu, poželjno je da je u nekoj jarkoj boji, da se lako pere, lako drži u ruci i žvaće.

Od šest mjeseci do godine

Beba neprestano hvata stvari, baca ih, trpa u usta... Potrebno joj je nešto što će zadovoljiti njenu ogromnu znatiželju. To je vrijeme za igračke kojima će se beba igrati dok vam sjedi u krilu, dok je u ogradici ili sjedi na podu. Najbolje je odabrati igračke jarkih boja, koje se mogu kretati, proizvoditi neki zvuk i kojima se lako rukuje. To je, također, vrijeme kada dijete treba imati i plišane igračke, knjižice od plastike ili kartona i igračke kojima će se igrati dok se kupa.

* Napomena: Nabavite kutiju za igračke i kupujte kvalitetne igračke pošto će ih dijete dugo koristiti.

Između prve i duge godine

Sasvim malo dijete sada je dječak ili djevojčica i ima neodoljivu potrebu da istražuje i eksperimentira. Pošto hoda i pošto su se njegove ručice izvještile, pred njime je čitav niz novih aktivnosti. Obradovat će se igračkama koje se vuku ili guraju, ali i kockama, uživat će u crtanju i bojenju (debele voštane bojice su u tom uzrastu mnogo bolje rješenje od drvenih ili vodenih). Ako odaberete muzičke igračke, provjerite dok ste još u prodavnici da li dobro funkcioniraju.

* Napomena: Kupite telefon ili veliki kamion i nećete pogriješiti. Ne štedite na kvalitetu.

Od druge do treće godine

Dijete polako zaranja u svijet mašte koji je neograničen! To je vrijeme kada se satima može igrati garažom, farmom, kolekcijom automobila... Tada vrijedi kupiti kvalitetnu lutku, koja treba biti jednostavna i izdržljiva. Ne zaboravite ni slagalice, jednostavne društvene igre, materijal za umjetničko izražavanje (kolaž-papir, bojice...).

 * Napomena: Ovo je uzrast kada dijete uživa u slušanju priča. Dakle, u njegovoj sobi obavezno treba biti mjesta i za neku slikovnicu i knjigu.

VAŽNO

Pristup sasvim male djece igračkama je instinktivan, čulan, originalan i efikasan, ali nije uvijek u skladu s uputstvom za upotrebu. To ne znači da ga trebate sputavatu - ono će samo otkriti kako se sve može igrati s nekom igarčkom. Tako će razvijati istraživački duh, koji je tako dragocjen za budućnost.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.