NAŠA TEMA

Zdravo dijete: Hrana liječi hiperaktivnost

"Bebe i mame"

12.2.2018

Poremećaj pomanjkanja pažnje i hiperaktivni poremećaj (ADHD) zahvata tri posto mališana i češći je kod dječaka nego djevojčica. ADHD nije samo faza koju će dijete prerasti, nije uzrokovan roditeljskim neuspjehom u odgoju, niti je znak djetetove "zločestoće". To je stvarni, biološki uvjetovan poremećaj.

Prehrana igra vrlo bitnu ulogu kod hiperaktivne djece pa je vrlo važno obratiti pažnju na sljedeće:

Uravnotežena hrana

Svi članovi porodice trebali bi jesti uravnoteženo i držati se glavnih obroka. Cjelovita hrana - neprerađene žitarice, integralni hljeb, tjestenina, smeđa riža, grah, grašak, leća, mlijeko i mliječni proizvodi, svježe voće i povrće, umjerene količine mesa, ribe i jaja osigurat će sve ono što je potrebno organizmu u razvoju.

Bitno je naglasiti da se prehrana treba sastojati od neprerađene ili minimalno prerađene hrane.

Glikemijski indeks

Neka djeca dobro će reagirati na prehranu koja se bazira na niskom glikemijskom indeksu - riječ je o vrijednosti koja govori o brzini oslobađanja šećera u krvi iz konzumirane hrane.

Ovakva hrana, poput cjelovitih žitarica, voća, povrća, orašastih plodova - održavat će konstantan nivo šećera u krvi i spriječiti njegovo naglo padanje i spuštanje, što djecu zna učiniti razdražljivima.

Dodaci hrani

Djeca s ADHD sindromom i njihovi roditelji obično zahtijevaju dodatne nutrijente (kalcij, magnezij, kalij, cink, selen, beta-karoten, vitamin B, E i C i esencijalne masne kiseline kao što su omega-6 i omega-3) kako bi se mogli nositi s dodatnim stresom, kojem su njihova tijela i živčani sistem svakodnevno izloženi.

Ne aditivima

Hrana djece s poremećajima u pažnji trebala bi biti neprerađena. To znači da treba smanjiti unos hrane s umjetnim bojama, pojačivačima okusa i prezervativima koji se upotrebljavaju u svakoj obrađenoj namirnici.

Iako je teško danas izbjeći umjetne dodatke hrani, čitanjem sastojaka na proizvodima i pažljivim izborom, na vašem djetetu uskoro bi mogli primjetiti promjene na bolje.

Šećer

Godinama je šećer smatran glavnim krivcem kao uzrok za pojavu hiperaktivnosti kod djece. Pa ipak, istraživanja su pokazala da kod ADHD sindroma veću ulogu igraju aditivi u hrani s velikim udjelom šećera (obojena hladna pića), nego šećer sam po sebi.

Prehrambene navike

Djeca sa ADHD sindromom često razvijaju averziju prema i žudnju za određenom hranom. Također imaju i povećanu potrebu za pijenjem tekućine. Važno je zapamtiti da obroci nikada ne bi trebali postati bojna polja.

Prihvatite činjenicu da vaše dijete ne želi jesti određene namirnice, a samo ako izbjegava neke važne namirnice poput mlijeka - zamijenite ga s drugim izvorom kalcija - jogurtom, sezamovim sjemenkama, svježim sirom

Fizička aktivnost

Tjelovježba je jedan od terapeutskih načina koje vi i vaše dijete trebate prakticirati kako bi smanjili utecaj ADHD sindroma - troši višak energije kojom vaše dijete pršti, jača mišiće i koordinaciju očiju, održava tijelo zdravim, sprečava depresiju i pomaže djetetu da se opusti.

Lijekovi

Ne postoji emotivnija tema za roditelje od ove kada je u pitanju liječenje ADHD sindroma. Pa ipak, o tome će najbolje odlučiti liječnik. Vrlo je važno da taj isti liječnik prati dijete dok god uzima lijek.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.