Često mijenjanje pelena, manje šansi za urinarnu infekciju

"Bebe i mame"
15.02.2018 15:29

Bolovi i druge tegobe pri mokrenju često su posljedica infekcije mokraćnih puteva. Ove infekcije su vrlo česte kod djece starije od dvije godine, a mnogo su češće kod djevojčica nego kod dječaka.

Znaci upozorenja

* Promijenjen izgled urina (normalan urin je bistar, svijetao i boje slame);

* Bolovi u donjem dijelu stomaka;

* Svrab u predjelu genitalija, ojedi;

* Bolovi pri mokrenju;

* Uprkos nagonu za mokrenjem, izlučuje se neznatna količina urina;

* Često mokrenje bez prepoznatljivog razloga;

* Nekontrolirano mokrenje, naprimjer, pri kašljanju, kihanju, trčanju ili smijanju;

* Dodatan simptom: neobjašnjivi gubitak težine i/ili zamućen vid.

Znaci za uzbunu

* Dijete ne može mokriti, iako mu je bešika puna;

* Često mokrenje, praćeno visokom temperaturom i/ili bolovima neposredno iznad struka;

* Krv u mokraći;

* Bolovi u predjelu genitalija.

Uzroci bolesti

Infekcija nastaje prenošenjem enterobakterije (najčešće Escherichia coli) u krvnu struju putem crijevne sluznice. Upalu uzrokuju mikroorganizmi koji obično dolaze s površine tijela i crijeva, a rjeđe iz krvi. Escherichia coli je bakterija koja najčešće uzrokuje mokraćne infekcije.

Liječenje infekcije

Liječenje je ciljano, prema rezultatima analize urina. Kod mlađe dojenčadi, nužno je bolničko liječenje, jer se antibiotici daju intravenozno. Jako je važno da liječenje traje dovoljno dugo (najčešće 14 dana), ovisno o nalazima.

Način liječenja ovisi o dobi djeteta, težini infekcije, rezultatima pretraga. Lakše infekcije mogu se liječiti i kod kuće, uz stalne kontrole, a dijagnostika se u tom slučaju provodi ambulantno.

Vrste prevencije

Neodgovarajuća higijena urogenitalne regije najčešći je uzrok pojavi i širenju uroinfekcije. Posebno treba voditi brigu o maloj djeci i dojenčadi koja nose pelene, gdje su crijevne bakterije stalno prisutne, što lako dovodi do infekcije mokraćnih puteva, posebno kod djevojčica.

Zato je važno pelene mijenjati odmah nakon vršenja velike nužde te cijelo područje (uvijek u smjeru od mokraćne cijevi prema anusu) temeljito oprati. Ako se infekcije ponavljaju, bolje je tuširanje nego kupanje. Bakterija prisutna u vodi za kupanje može lako ući u mokraćnu cijev.

Stariji bi trebali usvojiti naviku mokrenja svaka dva do četiri sata. Mokrenje ispire bakterije iz mokraćne cijevi, sprečavajući ih da dođu do mokraćnog mjehura.

Treba piti što više tekućine, što pomaže ispiranju bakterija iz urinarnog trakta. Starija djeca obavezno trebaju nositi pamučni veš.

NA VRH