Tajne roditeljstva

Dijete se oblikuje kao fina glina

"Bebe i mame"
28.02.2018 18:01

U literaturi se često govori o stilu roditeljstva. Poneki roditelji za sebe kažu da su autoritativni ili demokratski, a za neke se roditelje govori u terminima - popustljivi ili kruti.

Stil roditeljstva predstavlja stav koji roditelji imaju o vaspitanju, koriste li kazne i kako, koja će ponašanja podsticati, a koja braniti, hoće li dijete biti u centru njihove porodice ili ne. Stil roditeljstva utječe na dijete, na razvoj njegovih sposobnosti i ličnosti. Stručnjaci kažu da su djeca kao fina glina, a od roditelja i načina na koji oni odgajaju djecu ovisi šta će od te gline ispasti. Psiholozi roditeljski stil dijele na dvije dimenzije:

1. Roditeljsku toplinu - Kreće od podrške, ljubavi i ohrabrivanja do neprijateljstva, postiđivanja ili odbacivanja.

2. Roditeljski nadzor - Kreće od nadzora, discipline i upravljanja djetetovim osjećanjima i postupcima do "ne viđenja djeteta", njegovog zanemarivanja i neuključenosti.

Da bi dijete odraslo u razmjerno nezavisnu, lično i društveno odgovornu osobu, potrebno mu je pružiti toplinu i nadzor nad ponašanjem. Koliko je god važno da dijete osjeti da je voljeno i prihvaćeno, ono mora razumjeti i pravila ponašanja i vjerovati da će roditelji zahtijevati da se ona poštuju.

Kombinacijom dvije dimenzije - topline i nadzora, nastaju četiri opća stila roditeljstva:

* Autoritativni - To su roditelji koji su puni topline, ali i nadzora, oni su osjetljivi prema svojoj djeci, a istovremeno im postavljaju jasne granice i održavaju okolinu predvidljivom. Ovi roditelji vode računa o djetetovim osjećajima, objašnjavaju svoje odluke i pitaju dijete za mišljenje.

Djeca autoritativnih roditelja su samopouzdana, sigurna u sebe, spremna prihvatiti rizik, imaju potrebu za postignućem i imaju visoku samokontrolu.

* Autoritarni - Oni su strogi i zahtjevni, disciplinu održavaju kaznama i prijetnjama. Cilj im je odgojiti poslušno dijete koje poštuje autoritete i tradiciju. Ovi roditelji ne objašnjavaju svoje postupke i nisu zainteresirani za djetetova osjećanja. Djeca ih opisuju kao stroge i zahtjevne. Djeca ovih roditelja su nezadovoljna, ćudljiva, lako planu, nesigurna su, agresivna ili izrazito povučena.

* Popustljivi - Oni su puni ljubavi i emocionalno osjetljivi, ali djeci postavljaju premalo ograničenja. Prihvataju i ohrabruju svoje dijete, ali u vaspitanju nemaju strukture, reda ni poretka. Djeca takvih roditelja nemaju osjećaj odgovornosti i nesigurna su, imaju slabu samokontrolu, reagiraju nezrelo i agresivni su kada ne dobiju ono što žele. Obično su dobro raspoložena.

* Ravnodušni - Oni su nezainteresirani, postavljaju malo ograničenja djetetu, ali pružaju i malo pažnje, zanimanja i emocionalne podrške. Zaokupljeni su sami sobom. Djeca odrasla u ovakvoj porodici su promjenljivog raspoloženja, nemaju kontrolu nad svojim ponašanjem i ne zanima ih škola.

NA VRH