Savjeti

Odviknite dijete od flašice i cucle

"Bebe i mame"
09.03.2018 13:12

Roditelji bi trebali biti veoma oprezni kada odluče djetetu ukinu cuclu ili flašicu. Svaki nagli prekid može štetiti, pa je najbolje dozvoliti mališanu da sam prevaziđe ovu potrebu.

Najizraženiji nagon u prvim danima i mjesecima bebinog života je njena potreba za sisanjem. Kada novorođenoj bebi prstom dodirnete usne, ona će ih odmah napućiti. Kako djeca rastu, tako se ovaj nagon postepeno gubi.

Do druge i treće godine života dominantna je takozvana oralna faza razvoja - sva zadovoljstva vezana su za usnu šupljinu: užitak u hrani, flašici, cucli, sisanju prsta. Kod neke djece oralna faza izraženija je i duže traje, dok kod druge prolazi gotovo neprimjetno.

Skretanje pažnje

Roditelji, ustvari, prave mnogo veću paniku u vezi sa produženom upotrebom cucle nego što ovaj fenomen predstavlja pravi problem. Ne postoji sedmogodišnje dijete koje se uspavljuje s cuclom, kao što rijetko koji petogodišnjak pije mlijeko iz flašice.

Ukoliko se ova dječija potreba i navika prekine na grub način (naglim bacanjem flašice ili cucle, mazanjem cucle ljutom paprikom...), pošto je nedozvoljena, može se negativno odraziti u nekom drugom segmentu razvoja.

Nije dobro ni kada roditelji malenog stalno grde i na taj ga način pokušavaju odviknuti od flašice. Tako još više učvršćuju ovu naviku, jer dijete postaje svjesno da "cuclanjem" skreće pažnju.

Verbalna pohvala

Nema djeteta koje se nije odviklo od cucle i flašice! Roditelji trebaju biti strpljivi i sačekati da ova faza prođe. Vidjet ćete kako će vas iznenaditi nagla odluka malenog da se odrekne svojih dojučerašnjih vjernih pratilaca. Kada oralna faza prirodnim razvojem bude prevaziđena, proći će i potreba za cuclanjem.

Roditelji trebaju koristiti svaku priliku i djetetu, bez ikakvih negativnih komentara koji se odnose na flašicu, što češće nuditi čašu za piće. Ova radnja treba biti propraćena i verbalnom pohvalom. Nekada je za djecu presudno ako njihove igračke ili omiljeni crtani junaci izvršavaju radnju koja se od njih zahtijeva.

Postepeno odvikavanje

Svako odvikavanje treba biti postepeno, bez naglih poteza i lomova. Zato budite strpljivi jer će i cucla-fazi jednoga dana doći kraj! Ne obazirite se na ostalu djecu koja već odavno ne piju iz flašice.

Važno

Često se čuju razna tumačenja koja vezanost djeteta za cuclu povezuju s nedostatkom roditeljske ljubavi i željom za većom pažnjom.

Međutim, brojni primjeri pokazuju da ovakvo tumačenje nije opravdano, već da je ova djetetova potreba češće znak njegovog sporijeg sazrijevanja i dugotrajnije oralne faze u razvoju.

NA VRH