NAŠA TEMA

Kako izaći nakraj s neposlušnim djetetom

"Bebe i mame"

9.3.2018

Živjeti s malim djetetom nije lako, a živjeti s nezgodnim malim djetetom ponekad može biti nesnosno. Zaista je teško izaći na kraj s djetetom koje ne umije biti mirno, ne želi prihvatiti opomenu, neće da šuti.

Najgore od svega, roditelj koji ima najbolje namjere može pomisliti da nije dorastao tome da bude roditelj.

Koje je dijete naročito nezgodno, a koje tipično nezgodno, vjerovatno je stvar pojedinačnog mišljenja. Ponašanje s kojim neki roditelji lako izlaze na kraj, drugim roditeljima može zadavati strašne muke.

Ma kako bilo, ako je roditeljima djetetovo ponašanje nepodnošljivo, treba nešto poduzeti povodom toga.

Neka djeca privremeno su nezgodna u prelaznim fazama djetinjstva ili zbog ozbiljnog problema u porodici ili bolesti. Međutim, i kod njih je ovakvo ponašanje privremeno i nije urođeno.

Slijedi niz osnovnih kategorija nezgodnih temperamenata, kao i savjeti koji vama i djetetu mogu učiniti život mnogo prijatnijim. Ovi savjeti mogu pomoći da se kod djeteta razviju pozitivne karakterne crte, umjesto onih negativnih.

Imajte ne umu da se neka nezgodna djeca mogu tačno svrstati u određenu kategoriju, dok druga pokazuju ponašanja tipična za više kategorija. Individualne osobine kod neke djece su jače izražene nego kod druge.

Hiperaktivno dijete

U poređenju s hiperaktivnim djetetom, prosječno aktivno dijete izgleda kao usporeni snimak. Hiperaktivno dijete nije u stanju sjediti mirno, ne trpi da bude vezano za stolicu (u automobilu, stolici za bebe, pa čak i u krevetiću), često "divlja" i lako gubi kontrolu.

* Pozitivno: Hiperaktivna djeca koja nauče pametno iskoristiti svoju energiju, mogu izrasti u odrasle ljude koji su u stanju mnogo raditi, a da ne posustanu.

* Šta bi bilo najbolje uraditi: Pružite djetetu dosta mogućnosti da se igra napolju i da sagorijeva energiju, ali, radi njegove bezbjednosti, uvedite određena ograničenja i insistirajte na tome da se ona poštuju (nema skakanja po krevetu, penjanja po foteljama, trčanja niz stepenice).

Pazite da hiperaktivno ponašanje ne izmakne kontroli. Ako se dijete ne može smiriti, povedite ga u stranu i objasnite mu: "Počinješ divljati. Ako se ne budeš smirio, morat ćeš se prestati igrati".

Ipak, imajte obzira prema djetetu ako ne može biti mirno i nastojte izbjegavati situacije koje zahtijevaju od njega da bude mirno.

Problem s pažnjom

Period zainteresiranosti kod male djece obično je kratak, dok kod djece koja imaju problema s pažnjom izgleda da i ne postoji. Njih čas interesira jedno, čas drugo, i ne počnu raditi jedno, a već se žele baviti nečim drugim.

Ovakvo dijete nije u stanju obratiti pažnju na ono što mu roditelji, vaspitači, pa čak i djeca govore. Koncentracija je najgora onda kada dijete nije zainteresirano za određenu aktivnost ili ono što mu se govori.

* Pozitivno: Ovakva djeca, ukoliko u tome budu podsticana, mogu odrasti u osobe sa širokim spektrom interesovanja.

* Šta bi bilo najbolje uraditi: Pošto su djeca ovog uzrasta uglavnom nekoncentrirana, možda još nije potrebno tražiti pomoć stručnjaka.

* Djetetu možete pomoći da poboljša koncentraciju tako što ćete otkriti šta ga najviše zanima (životinje, priroda, bebe, nauka, sport, automobili, dinosaurusi) i imati to u vidu kada birate knjige, igračke, televizijske emisije, videokasete i crtane filmove.

Izbjegavajte sve što je djetetu dosadno i nemojte ga tjerati da se posveti nečemu duže nego što je u stanju. Mir i tišina u kući pomoći će da dijete duže održi pažnju.

Insistirajte na tome da vas gleda u oči dok mu se obraćate, jer je to dobar način da dijete nauči pažljivo slušati. Da bi vam dijete poklonilo punu pažnju recite mu: "Molim te, dođi ovamo i sjedi. Hoću da razgovaram s tobom". Potom, dok vam dijete sjedi u krilu ili pored vas, gledajući se oči u oču, recite mu: "Gledaj me u oči i slušaj ono što ću ti reći".

Teškoće s prilagođavanjem

Ovom djetetu potrebna je stalnost i rutina. Uvijek ima omiljenu odjeću, igračke, hranu i veoma mu je teško naviknuti se na promjene. Međutim, kada se jednom navikne na novu situaciju, ne može se od nje odvojiti (ovakvo djete brizne u plač kada treba krenuti u obdanište, a onda ponovo plače kada treba ići kući).

Umije da bude tvrdoglavo i uporno, sklono dugim nastupima bijesa i često dugo kuka dok ne dobije ono što hoće.

* Pozitivno: Teško prilagodljiva djeca često izrastu u osobe koje imaju rijetku i vrijednu osobinu da se mogu držati onoga što su započela.

* Šta bi bilo najbolje uraditi: Kad god je to moguće, pripremite dijete unaprijed: "Poslije ručka idemo u park". U parku ga ponovo upozorite: "Možeš se spustiti niz tobogan još jednom, a onda idemo kući."

Starije dijete će se bolje snaći ukoliko unaprijed isplanirate čitavo popodne. ("Poslije ručka ćemo ići u park. Nakon toga ćemo svratiti u prodavnicu da kupimo mlijeko i hljeb, pa onda idemo kući da nešto pojedeš".)

Mjerenje vremena također može pomoći da dijete lakše prihvati promjenu. ("Kad sat zazvoni, vrijeme je za kupanje".) Bit će još lakše ako budete birali najbolji trenutak da mu to saopćite, naprimjer, sačekajte da djetetu dosadi igračka prije nego što ga pozovete da večera. Budite posebno strpljivi u situaciji u kojoj je promjena plana neizbježna.

Ovakvoj djeci isto toliko teško pada promjena sredine, kao i promjena plana. Mada nije moguće, a ni mudro, izbjegavati promjene, izbjegnite one koje nisu neophodne.

Neka odjeća koju djetetu kupujete bude što sličnija onoj staroj. Pustite dijete da svakog dana nosi istu odjeću ako to hoće - čak i ako morate kupiti sve duplo.

Pustite dijete da stalno jede jedno te isto, ako mu to odgovara, i varirajte namirnice tek toliko da bi ishrana bila dobra.

Kad je promjena neizbježna - stare patike koje dijete voli treba zamijeniti novim - dajte djetetu vremenu da se prilagodi. Nekoliko dana prije nego što krenete u kupovinu pominjite djetetu nove patike.

Dajte mu vremena da se na njih navikne i nemojte insistirati na tome da ih odmah obuje čim se vratite iz prodavnice. Budite strpljivi ako je dijete u novoj situaciji stidljivo ili uzdržano i pružite mu podršku. Ne prisiljavajte ga i ne govorite mu da je stidljiv.

Povučeno dijete

Na nepoznate osobe, mjesta, situacije, hranu i odjeću ovo dijete reagira tako što se povlači u sebe, plače, a može biti i histerično.

* Pozitivno: Ovakvo dijete prije će izrasti u osobu koja uvijek dobro razmisli prije nego što preduzme neki korak, tako da će donositi mudre odluke (teško da će biti od onih koji upoznaju nakog u ponedjeljak i vjenčaju se s njim u petak).

* Šta bi bilo najbolje uraditi: Kao i u slučaju djeteta kome treba vremena da se prilagodi, kad god je to moguće, neka jede ono što voli, kupujte mu sličnu odjeću, okrečite sobu u istu boju. Ako baš morate kupiti nešto novo, pustite dijete da to odabere i dozvolite da prođe period navikavanja na novu stvar.

Dajte djetetu vremena da se privikne na novu situaciju, pružite mu podršku, budite strpljivi i imajte dosta razumijevanja. Pripremite ga unaprijed - prije nego što krenete na put provedite neko vrijeme pričajući o tome, pokažite djetetu fotografije osoba ili mjesta koje ćete posjetiti.

Intenzivno dijete

Ovo djete se uvijek čuje, čak i kad se ne vidi. Kada je sretno, tužno, ljuto, razočarano ili umorno, svi u njegovoj blizini to znaju.

* Pozitivno: Ovaj "bučni" ekstrovertni tip često je uspješan na onim poljima gdje je važno da vas čuju (kao što su politika, šoubiznis i trgovina).

* Šta bi bilo najbolje uraditi: Ako uspijete naučiti dijete da u kući govori relativno tiho, a da napolju može biti glasnije, postigli ste mnogo i poštedjeli ga stalne promuklosti. Ako dijete jednostavno ne može biti tiše, pokušajte sa zvučnom izolacijom. Omogućite djetetu da vježba glasne žice na društveno prihvatljiv način, pjevajući uz kasetu, imitirajući životinje, recitujući pjesmice.

Nepredvidivo dijete

Ovakvo dijete se kao beba nikada nije uklapalo u redovnu šemu ishrane i spavanja. Roditelji nikada nisu znali kada će im se dijete probuditi, zaspati, zadrijemati, biti gladno, raspoloženo ili neraspoloženo. Isto je i sada. Nimalo ne iznenađuje to što često ima neredovan san.

* Pozitivno: Nepredvidivo dijete lako se snalazi u nepredvidivim situacijama. Kad odraste dobro podnosi poslove s čestom promjenom radnog vremena, što druge ljude izluđuje (radio i televizija, novinarstvo, zdravstvo).

* Šta bi bilo najbolje uraditi: Prije svega, računajte na to da će dijete postati predvidivo. Ako vam nije važno da uvijek sve ide po planu, život s ovakvim djetetom bit će mnogo lakši. Ako vam je važno, onda bar ponekad, kad je to neophodno, popustite.

Naprimjer, ako dijete nije gladno u vrijeme ručka, predložite mu da uzme samo malo, ali ga ne tjerajte da sve pojede. Ponudite mu da jede kasnije kada bude gladno. Poslužite doručak, ali ako dijete još nije gladno, a vrijeme je da krene u obdanište, nemojte ga tjerati da jede nasilu.

Odlazak na spavanje neka bude rutinski, ali ne tjerajte ga da odmah spava čim ga stavite u krevet. Dajte mu knjige, igračke ili pustite kasetu s uspavankama, pa će polako zaspati.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.