NAŠA TEMA

Pet zabluda o vakcinama

"Bebe i mame"

5.4.2018

Vakcine štite djecu od niza ozbiljnih oboljenja. No, i pored toga ponekad se zapitate koje su prednosti i rizici ovih vakcina. Razmislite o zabludama koje su danas prisutne kada su vakcine u pitanju - i suočite se sa činjenicama.

Zabluda: Vakcine su nepotrebne

Činjenice: Dječije vakcine pružaju zaštitu od niza potencijalno fatalnih oboljenja, uključujući difteriju, boginje, meningitis, dječju paralizu, tetanus i veliki kašalj.

Ukoliko vam sve ove bolesti zvuče nepoznato ili ukoliko niste čuli da djeca danas boluju od njih, znajte da zasluga pripada vakcinama. Ukoliko otpornost djece opadne, oboljenja koja se sprječavaju vakcinama ponovo mogu uhvatiti maha.

Zabluda: Nuspojave vakcina su opasne

Činjenica: Svaka vakcina može izazvati nuspojave. Najčešće je riječ o blažim nuspojavama, poput nešto malo povišene temperature, bola, oticanja ili crvenila dijela u koji je ubrizgana vakcina.

Neke vakcine mogu uzrokovati blažu, prolaznu glavobolju, vrtoglavicu, zamor i gubitak apetita. Vrlo rijetko vakcina može izazvati jaku alergijsku reakciju ili neurološke nuspojave.

Iako je riječ o nuspojavama koje mogu izazvati pravu zabrinutost, imajte na umu da su bolesti koje sprječavaju nešto što ipak predstavlja mnogo ozbiljniji problem.

Naravno, vakcine se ne daju djeci kod kojih su potvrđene alergije na neke od komponenata određenih vakcina. Isto tako, ukoliko se, što je veoma rijedak slučaj, kod vašeg djeteta javi izuzetno opasna reakcija na vakcinu, neće se nastaviti sa daljnjim vakcinisanjem.

Zabluda: Vakcine uzrokuju autizam

Činjenica: Uprkos brojnim kontroverzama u vezi sa ovom zabludom, činjenica je da naučnici do sada nisu otkrili nikakvu povezanost između autizma i dječije vakcine.

Mada se simptomi autizma mogu pojaviti u vrijeme kada dijete primi vakcinu protiv bolesti kao što su boginje, zauške i rubeola, prema svim dosadašnjim pokazateljima se može reći da je riječ o čistoj koincidenciji.

Zabluda: Vakcinisanje počinje prerano

Činjenica: Već smo rekli da dječije vakcine štite djecu od različitih ozbiljnih ili potencijalno fatalnih oboljenja. Svaka vakcina, počev od onih prvih koje beba dobija nakon rođenja, je veoma bitna i ne može se tvrditi da ju je prerano data, jer se veliki broj oboljenja kod djece razvija baš u tom ranom periodu, a rizici i komplikacije vezani za te bolesti mogu zaista biti ogromni. Stoga svako odlaganje vakcinisanja do nekog kasnijeg doba kada djeca narastu može biti prekasno.

Zabluda: Sasvim je opravdano "preskočiti" neku od vakcina ukoliko se plašite da može imati negativne efekte po zdravlje vašeg djeteta

Činjenica: U suštini, preskakanje vakcina nije dobro. Ono vaše dijete može učiniti osjetljivim i podložnim potencijalno ozbiljnim oboljenjima koja se vakcinisanjem mogu izbjeći.

Imajte na umu sljedeću veoma važnu činjenicu - neka djeca, uključujući djecu koja zbog zdravstvenih problema ne smiju primiti vakcinu ili djeca koja ne reagiraju na određenu vakcinu - jedinu zaštitu od oboljenja koja se u današnje vrijeme sprječavaju vakcinisanjem, imaju kroz imunitet osoba koje ih okružuju.

No, ukoliko ste ipak u nedoumici u vezi sa određenim vakcinama, posavjetujte se sa pedijatrom. Inače, ukoliko vaše dijete spada među ogroman broj djece koja mogu primiti vakcinu, ne izbjegavajte vakcinisanje i vodite računa o rasporedu vakcina.

Veoma se rijetko dešava da se određena vakcina "ne primi" i da je treba ponavljati, no, ne brinite, ukoliko se to ipak desi upravo vašem djetetu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.