NAŠA TEMA

Svađe i galama uznemiruju djecu

"Bebe i mame"

17.5.2018

Djeca koja su tek naučila govoriti još ne znaju logično razmišljati, pa mogu pomisliti da su ona kriva za svađu. Često znaju pokriti rukama uši.

Roditeljske svađe mogu smetati već i bebama. Iako još ne razumiju riječi, mogu "pokupiti" loše raspoloženje. Mnoge bebe boje se glasnih zvukova, pa ih može uplašiti vika roditelja. Osim toga, roditelj uznemiren svađom je rastresen i ne odgovara na djetetove potrebe.

Djeca koja su tek naučila govoriti još ne znaju logično razmišljati, pa mogu pomisliti da su ona kriva za svađu. Često znaju pokriti rukama uši dok se roditelji svađaju. Malo stariji predškolci počinju imitirati roditelje, pa je važno kako se oni ponašaju dok su ljuti.

Zato, bacanje stvari i vrištanje nije prihvatljivo ponašanje za roditelje. Parovi bi se također trebali kloniti ličnih napada, kao što je: "Zašto si lijen?" ili "Mrzim te". Osim što takve riječi destruktivno djeluju na brak, mogu uznemiriti djecu. Maleni stvari shvataju bukvalno, zbog čega mogu patiti.

Nikada nije dobro uvlačiti dijete u svađu, jer se ono zbog toga može osjećati krivim. Nažalost, to se često događa. Dovoljno je da roditelj kaže: "Vidi šta si učinio, uzrujao si je!". Mnogo bolji odgovor na rastuće napetosti je smireno reći: "Moramo malo usporiti. Bolje je da ovo riješimo mirno."

Sukobi su neizbježni čak i u najboljim vezama, ali koncentriranost na dječiju dobrobit ljudima može pomoći da se smire. Posvađate li se pred djecom, važno je da ona vide kako ste riješili sukob. Ako se roditelji pomire i poljube, mališani će se osjećati mnogo smirenijima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.