NAŠA TEMA

Promjene u ponašanju novorođenčeta: Kada nema razloga za paniku

"Bebe i mame"

14.6.2018

U prvih šest sedmica bebinog života možete očekivati različite promjene u ponašanju i izgledu novorođenčeta. Važno je da znate da je sve to prirodno i da vrijeme za prilagođavanje novim životnim navikama nije potrebno samo vama, već i bebi.

Trzanje

Neke bebe se češće, neke rjeđe trzaju često bez razloga, pa i u snu. Razlog može biti reakcija na snažnu buku, drmanje ili osjećaj pada. Ponekad se beba tako jako trgne da uplaši samu sebe ili se čak probudi i zaplače.

Ovo je normalna pojava i znak da nervni sistem bebe dobro funkcionira.

Drhtanje

Drhtanje bebe često je prvih dana po rođenju i to najčešće kada plače. Posebno je izražen tremor brade. Ova pojava je normalna i očekivana, jer je dio razvojne faze nervnog sistema.

Roditelji često pomisle da beba drhti jer joj je hladno, ali umjesto da je utopljavate uzmite je nježno i privijte uz sebe da osjeti vašu blizinu.

Bljuckanje

Bebe često bljuckaju nakon dojenja. Neke bljucnu uvijek nakon obroka, neke ponekad. Važno je da bebu držite u pravilnom položaju dok je hranite, kao i da je poslije svakog podoja podignete da podrigne.

Beba može bljucnuti i nakon podrigivanja, nekada može povratiti cijeli obrok, ali to vas ne treba zabrinjavati. Ali, ako povraća konstantno, ili u mlazu, to je znak bolesti, pa je odvedite pedijatru.

Plik na usni

Bez obzira na to da li beba doji ili je hranite na flašicu, moguće je da dobije na sredini gornje usne plik. On nastaje kao posljedica snažnog sisanja, bebi ne smeta i prolazi spontano.

Milije i mlječac

Milije su promjene na bebinoj koži u vidu bijelih tačkica veličine glave eksera, a najčešće se nalaze na bradi, nosu, obrazima i čelu. Nestaju spontano nakon nekoliko sedmica.

Mlječac je površna infekcija sluzokože usne šupljine, najčešće jezika, koja se dešava kod dva do pet posto novorođenčadi. Do nje dolazi najčešće putem majke koja je u trudnoći imala gljivicu kandidu (u vidu vaginalnog sekreta) i može je prenijeti svom djetetu tokom porođaja.

Do ispoljavanja bijelih naslaga dolazi najčešće sedam do 10 dana poslije rođenja. U tom slučaju je neophodno da dijete dobija odgovarajuću terapiju, koja se provodi oralno.

Tjemenjača

Tjemenjača nastaje taloženjem odumrlih ćelija na koži glave i uglavnom se formira na tjemenu. Svakodnevno pranje glave djeteta odgovarajućim bebi šamponom i dobro ispiranje pod mlazom mlake vode sprječava njen nastanak.

Najčešći razlog za nastajanje tjemenjače je strah roditelja da ne povrijede bebino tjeme (zbog nezatvorene fontanele), pa se ne ispere šampon.

Ukoliko se tjemenjača pojavi treba dobro natopiti taj dio glave bebi sterilnim parafinskim uljem sat-dva prije kupanja. Zatim bebi operite kosicu, dobro je isperite i počešljajte (češalj i četka ne smiju biti oštri).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.