NAŠA TEMA

Kako ublažiti grčeve kod bebe

"Bebe i mame"

18.6.2018

Kolike ili grčevi kod novorođenčadi uzrokovani progutanim zrakom javljaju se kod beba između prvog i četvrtog mjeseca života. Progutani zrak dolazi u crijevo i kod idućeg obroka širenje želuca izaziva pojačani rad crijeva. Zbog toga djeca obično imaju stolicu za vrijeme ili neposredno nakon jela.

Ako je u crijevima zrak, javljaju se bolni grčevi, dijete se zacrveni u licu i ima bolni izraz, a nogice podiže prema trbuhu. Kako je prirodni ritam rada crijeva nešto živahniji noću, tako se i grčevi javljaju predveče i tokom noći. Ako su kolike učestale i jake, stolice mogu biti rjeđe i zelene, jer dolazi do ubrzanog rada crijeva.

Učestali bolovi, isprekidani san i nedovoljno sna čine dijete razdražljivim i nervoznim, a grčevi postaju još izraženiji. Nemir koji se prenosi iz okoline (nervoza roditelja, učestalo okretanje djeteta) ne djeluju umirujuće i ubrzavaju grčeve.

Šta činiti

Ako beba doji, treba joj osigurati mir i pripaziti da ustima zahvati cijelu bradavicu, zajedno s areolom. Ako se hrani na bočicu, cucla treba imati dovoljno velik otvor da dijete bez većih naprezanja može povući sadržaj, ali dotok mlijeka ne smije biti tako velik da su usta puna mlijeka.

Dobro je na pola obroka podići dijete na rame, pritom ga treba upotpunosti ispružiti u uspravnom položaju. Ako ostane pognuto prema naprijed, mnogo će teže izbaciti višak zraka.

Nakon toga ima više mjesta u želucu i može mu se dati drugi dio obroka te potom ponoviti zahvat za izbacivanje zraka. Ali, i nakon podrigivanja u mlijeku koje je u želucu ima još sitnih mjehurića zraka.

Atmosfera u kojoj boravi novorođenče koje ima grčeve treba biti umirujuća: glas i kretnje majke trebaju biti nježni, a buku i jako svjetlo izbjegavajte. Iako je ponekad teško zadržati smirenost dok beba plače, upravo time ćete najučinkovitije pomoći smanjenju tegoba.

Šta još pomaže

Djetetu možete pomoći i posebnim kapima (o izboru se posavjetujte s pedijatrom), a dajite ih uz svaki obrok. Riječ je o preparatima koji se ne resorbiraju, dakle ne prelaze iz crijeva u organizam, a sprečavaju nastajanje velikih mjehura zraka.

Ležanje na stomaku ili nošenje beba na podlaktici u potrbušnom položaju također olakšavaju eliminaciju zraka. Bliski kontakt djetetove i majčine kože (skin to skin contact) djeluje izrazito povoljno na smirenje grčeva.

Povremeno možete primijeniti masažu trbuha u smjeru kazaljke na satu kojom se potiskuje zrak duž debelog crijeva prema vanjskom otvoru.

Čim dijete izbaci višak zraka ili ako ima stolicu slijedi olakšanje, beba se umiri i najčešće zaspi.

Ako dijete danima ima grčeve koje ništa ne može umiriti otiđite liječniku kako bi se isključili drugi mogući uzroci bolova u stomaku.

Važno

Novije preporuke govore kako nije preporučljivo bebama davati tradicionalne pripravke protiv grčeva kao što je čaj od kima, jer on može stvoriti dodatne plinove.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.