NAŠA TEMA

Naučite dijete da pere ruke: U tome je pola zdravlja

"Bebe i mame"

6.7.2018

Na rukama djeteta pojavio se osip ili crvenilo? Muka mu je, ne vari hranu i ima proljev? Odmah, naravno, pomišljate na trovanje, alergiju ili neku virusnu infekciju.

Međutim, pedijatri kažu da je uzrok svih vaših jada nepoštovanje najosnovnijih pravila lične higijene, drugim riječima prljave ruke vašeg djeteta.

Kada se dijete u parku igra u pijesku ili pušta brodiće po baricama ili fontanama, na njegove ruke mogu dospjeti opasni mikroorganizmi. Stoga obavezno naučite dijete, čak i veoma malo, da redovno pere ruke i, iznad svega, ne stavlja prste u usta.

Kakve se bolesti mogu dobiti ako zaboravite na vodu i sapun?

Bolest prljavih ruku

1 Dizenterija. Ova boljka se ne zove za džabe „bolest prljavih ruku". Često se dešava da pravo sa ulice ili iz parka dijete uzima nešto da pojede, zaboravljajući oprati ruke.

Ili još dok je u šetnji, mama mu u najbolljoj namjeri da jabuku ili neko drugo voće, prenebregavajući činjenicu da je njen mjezimac do tada pravio kule u pijesku ili se pentrao po penjalici.

Temperatura, mučnina, proljev i opšta slabost česta su posljedica te nebrige. Osim toga, period inkubacije dizenterije traje i po nedjelju dana, pa je ponekad teško utvrditi uzrok bolesti.

Nerijetko roditelji smatraju da je dijete jednostavno „nešto pojelo", pa ga pokušavaju izliječiti domaćim sredstvima. Pošto organizam zbog dizenterije brzo dehidrira, neophodno je hitno odvesti dijete ljekaru.

Preventiva: Dovoljno je postarati se da dijete obavezno opere ruke prije svakog uzimanja hrane, naročito nakon šetnje ili igranja u dvorištu. Također ga naučite da ne jede neoprano voće i povrće.

Ne trljaj oči

2 Čmičak. Djeca imaju običaj trljati oči, često prljavim rukama, pa nije nikakvo čudo što se na kapcima pojavljuje upala u vidu čmička. Prvo se javlja crvenilo, zatim svrab i mali otok, a kroz nekoliko dana i gnoj.

Čmičak se sam po sebi ne smatra opasnim oboljenjem, ali nepravilno liječenje može dovesti do širenja gnojne infekcije, pa ga ne treba olako shvatiti. Preventiva: Dijete mora znati da prljavim rukama ne smije dodirivati oči. Posavjetujte mališana da, ako ga svrbi oko, uzme maramicu i njome se počeše.  

Dosadni paraziti

3 Gliste. Ovi dosadni crijevni paraziti izazivaju velike neprijatnosti, najčešće bol u stomaku i svrab oko čmara. Mogu se dobiti od životinja, mačaka ili pasa, bilo da je riječ o vašem kućnom ljubimcu ili lutalici.

Preventiva: Pobrinite se da djeca, ali i cijela porodica, dobro pere ruke, naročito poslije WC-a ili igranja u pijesku ili blatu. Najbolje bi bilo da dijete ne dira nepoznate pse ili mace, jer napolju ne može odmah poslije toga oprati ruke.

Razvijajte dobre navike

Roditelji moraju imati na umu da od malena trebaju razvijati higijenske navike kod djeteta tako da one s određenim uzrastom postanu automatske.

Naučite djecu da ne jedu iz tuđeg tanjira i ne piju iz tuđe čaše, da obavezno peru ruke poslije toaleta i prije nego što sjednu za sto, naročito ako trebaju poći u vrtić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.