NAŠA TEMA

Vodič kroz trudnoću: Šta se dešava s vašom bebom u svakom mjesecu

"Bebe i mame"

11.8.2018

Menstrualno krvarenje je izostalo, prva misao je - trudna sam, šta da radim? Prvi korak bi trebao biti - liječnički pregled. Najranije - dvije sedmice po izostanku menstruacije, najkasnije četiri sedmice nakon izostanka, ili odmah ako vam je muka i povraćate.

1 Kontrole trudnoće

Kontrole tokom trudnoće preporučuju se na svake četiri sedmice do 28. sedmice, svake tri do 36. sedmice i jednom sedmično do kraja trudnoće. Po potrebi, kontrole su i češće i to u slučaju tegoba, ako je trudnoća rizična ili ako vam ginekolog kaže da je to potrebno.

Prva kontrola je vrlo važna da bi se trudnoća potvrdila i da bi se ustanovilo da li ste vi i beba dobro (beba je u maternici, živa je i veličinom odgovara vremenu izostanka menstruacije).

Ovom prilikom, ginekolog će uzeti detaljne podatke o bolestima ili operacijama koje ste imali tokom života i o bolestima u vašoj porodici, alergijama ako ih imate i o redovnosti menstrualnog ciklusa.

Ako vam to nije prva trudnoća, on će vas pitati o prethodnim trudnoćama i porođajima, njihovom toku i ishodu. Razgovarat će s vama o ponašanju tokom trudnoće, izmjeriti vam krvni pritisak i tjelesnu težinu.

Ako nemate podatke o svojoj krvnoj grupi i Rh faktoru, potrebno je da to uradite i, ako ste Rh negativni, da konrolirate prisustvo antitijela u krvi.

Ginekolog će nakon toga obaviti pregled i uzet će vam bris po Papanicolau, ako ga niste provjeravali u posljednjih godinu, bris vaginalnog sekreta i drugo, po potrebi.

Druga kontrola između 12 do 14 sedmica trudnoće je važna zato što se tada završava razvoj svih bebinih organa i ona sada više nije embrij, nego fetus - kompletno formiran mali čovjek. Na ultrazvuku se radi detaljan pregled svih bebinih dijelova (ekspertni ultrazvuk) i mjeri se debljina nuhalnog nabora na koži vrata sa zadnje strane.

Ovaj podatak se kombinira s nalazom biohemijskih markera free beta HCG i PAPP-A, koji se dobivaju analizom krvi, i oni zajedno u specijalnom programu daju procjenu rizika od malformacija (nepravilnog razvoja) bebe.

Ako ovi parametri pokažu rizik, ginekolog i genetičar će predložiti uzimanje biopsije horionskih čupica odmah ili plodove vode u 16. sedmici trudnoće - rana amniocenteza, radi određivanja kariotipizacije - hromozoma bebe.


Ove intervencije nose rizik 1:100 da će doći do pobačaja. Osim ultrazvuka, ginekolog će pregledati i laboratorijske nalaze koje ćete mu donijeti - kompletnu krvnu sliku (KKS), šećer u krvi (ŠUK) i mokraću.

Treća kontrola između 16. i 18. sedmice zahtijeva obavezno nalaze KKS, ŠUK i urin. Antitijela se kontroliraju kod Rh negativnih trudnica.

UZV pregled. Između 18. i 22. sedmice vrijeme je za još jedan ultrazvuk na kome se opet pregledaju svi dijelovi bebe: glava, mozak, kičma, srce, pluća, stomak i svi unutrašnji organi, ruke, noge i prstići. Sada se može vidjeti i spol djeteta.

Od 30. sedmice provjerava se i kako je beba napredovala, kakva je posteljica i kolika je količina plodove vode, kao i grlić materice.

Seks - da ili ne

Šta će biti sa mojim seksualnim životom tokom trudnoće? Smijem li imati seksualne odnose, da li postoje kritični periodi, šta je sa seksualnom željom, kako će reagirati moj partner na moje izmijenjeno tijelo? To su neka od mnogobrojnih pitanja koja zanimaju svaku trudnicu.

Kao i s drugim aspektima života, tako i sa seksualnim - ako je s trudnoćom sve uredu, sa seksualnim odnosima se može i treba normalno nastaviti.

Neke trudnice imaju manju seksualnu želju, naročito pred kraj trudnoće, a nekima se ta želja mijenja. Zato je važna komunikacija s partnerom.

Ako je vaša trudnoća rizična i uzimate lijekove zbog krvarenja ili zbog kontrakcija koje se povremeno javljaju, umjesto seksualnog odnosa primjenjujte druge vrste bliskosti.

Seks treba izbjegavati ako imate neku od dijagnoza: nisko usađena posteljica (placenta previa), prijevremeni raniji porođaj, kontrakcije, krvarenje, insuficijencija grlića materice - ako je grlić otvoren, ako je vodenjak prsnuo, genitalni herpes i neku od seksualno prenosivih infekcija.


Stomatolog u trudnoći

Hormonske promjene u tijelu trudnice dovode i do promjena na tkivu desni u ustima. Ako trudnica jede češće, a ne pere zube nakon svakog obroka, postoji veliki rizik da zbog nagomilavanja bakterija na zubnim naslagama dođe do upale desni, tzv. gingivitisa u trudnoći koji se javlja kod oko 65 posto svih trudnica.

Stvorit će se otok, crvenilo i krvarenje pri pranju zuba. Ova pojava počinje u drugom mjesecu i smanjuje se u devetom mjesecu trudnoće. Kao i svaka druga infekcija, ako se proširi i dospije u krv, može pokrenuti prijevremeni porođaj.

Zubi se u trudnoći češće kvare, pa je obavezna redovna higijena i kontrola kod stomatologa. Ako je potrebno, karijes zuba smije i treba biti popravljen. Izbjegavaju se stomatološke intervencije u prvom trimestru trudnoće, ako to nije neophodno.

U drugom trimestru bez bojazni zubi se mogu popravljati i koristiti lokalna anestezija i antibiotici po potrebi, koji su dozvoljeni trudnicama, kao i dozvoljeni lijekovi protiv bolova.

Obavezno održavajte dobru higijenu usta i zuba tokom trudnoće i idite kod stomatologa na kontrolu i eventualno liječenje!

Kod frizera

Stručnjaci se ne slažu u potpunosti u pogledu preporuka za trudnice koje žele farbati kosu. Poglavina je mala površina i boja ne stoji dugo na njoj, ali se mala količina boje ipak apsorbira, te se preporučuje da se za svaki slučaj kosa ne farba u prva tri mjeseca trudnoće. A možete kosu farbati biljnim i prirodnim bojama.

Tokom trudnoće kosa obično manje opada zbog hormonskih promjena, ali će zato odmah nakon porođaja opadati mnogo više. Ne treba brinuti da će kosa nastaviti tako jako opadati, sve će se ubrzo vratiti na normalu i na stanje koje je bilo i prije trudnoće.

Lijekovi u trudnoći

Trudnice se posebno plaše uzimanja lijekova. Međutim, postoji grupa lijekova koji su sasvim sigurni za uzimanje tokom trudnoće i mala grupa lijekova za koje se zna da su sigurno štetni.

U najvećoj grupi su lijekovi za koje nije sigurno da li su štetni za trudnoću ili ne te se ipak izbjegava njihovo uzimanje. Ako vam vaš ginekolog prepiše neki lijek, budite bez brige, a svakako nemojte nikada sami uzimati lijekove bez prethodne konsultacije.

Ako ste popili jednu tabletu dok još niste znali da ste trudni, nemojte biti u panici, vjerovatno se neće ništa dogoditi, ali ipak to recite svom liječniku.

Generalno uzevši, antibiotici na bazi penicilina, cefalosporina i eritromicin sigurni su u trudnoći, a za bolove i povišenu tjelesnu temperaturu koristi se paracetamol, a nikako aspirin.

Znaci početka porođaja

U posljednjem mjesecu trudnoće počinje priprema maternice za porođaj i povremeno se javljaju blage, neregularne, "lažne" kontrakcije, koje ginekolozi zovu Braxton Hicksove kontrakcije, a čija je uloga da razmekšavaju grlić i pomalo ga otvaraju i pripremaju materične mišiće za druge mehanizme početka porođaja.

Neredovne kontrakcije koje se jave u potpuno nepravilnim vremenskim razmacima mogu biti "lažne" i prestati nakon određenog vremena, a mogu se postepeno ustaliti i postati redovne, ritmične, u pravilnim vremenskim razmacima, na 15, 10, pet minuta.

Regularne kontrakcije koje su sve češće i jače, a počinju u donjem dijelu leđa i šire se prema trbuhu/stomaku s obje strane dovodeći do jakog zatezanja prednjeg trbušnog zida, znak su da možete krenuti u porodilište.

Ako vam prsne vodenjak, krenite u porodilište bez obzira na to što možda bolovi još nisu počeli. Nekada vam je potpuno jasno da voda curi, jer se bistra tečnost obilno sliva, ali ponekad se dešava "visoko prsnuće" vodenjaka i tada male količine tečnosti pomalo cure, pa prestanu.

Ako niste sigurni šta se dešava, da li je to vodenjak, sekret ili mokraća, stavite običan uložak koji ne upija, zapamtite vrijeme kada je to počelo i ako se uložak natopi, javite se svom ginekologu na pregled.

Obilnije krvarenje uvijek je upozoravajući znak da se odmah javite ginekologu, a ako primijetite oskudnu sukrvicu, ona može značiti da porođaj polako počinje i dešava se zbog otvaranja grlića materice.

U grliću se nalazi tokom trudnoće nakupina guste sluzi koja služi kao odbrambeni zid od spoljne okoline i mogućih infekcija. Izlazak sluznog čepa obično predstavlja znak početka porođaja.

Ne morate odmah krenuti u porodilište, sačekajte još neki znak da je porođaj počeo - pravilne i učestale kontrakcije ili prsnuće vodenjaka.

Vaginalni porođaj

Najbolji i najprirodniji način porođaja je vaginalnim putem, osim ako nema potrebe za carskim rezom zbog zaštite majke ili bebe koji bi bili ugroženi ovakvim porođajem. Vaginalni porođaj odvija se u četiri faze:

1. Otvaranja grlića materice;

2. Istiskivanja bebe iz maternice i vagine;

3. Istiskivanje posteljice;

4. Zaustavljanje krvarenja:

Carski rez

Carski rez je operativno - hirurško završavanje porođaja. Postupak traje 20 do 40 minuta, a žena je ili u općoj ili u epiduralnoj anesteziji. U današnje vrijeme ijskoro svaka četvrta žena porađa se carskim rezom.

Neki od razloga za carski rez su:

1. Nenapredovanje porođaja - ako porođaj počne vaginalno, ali su kontrakcije suviše slabe ili suviše jake, a maternica se ne otvara dovoljnom brzinom ili se bebina glava ne spušta ili postoji opasnost od prskanja materičnog zida.

 2. Nesrazmjera između veličine bebe i veličine majčine karlice.

3. Beba ne prednjači glavicom, nego se namjestila poprijeko ili koso.

4. Placenta previa - nisko usađena posteljica koja prekriva unutrašnje materično ušće i porođaj je onemogućen zbog mogućnosti krvarenja.

5. Kada postoje prepreke za porođaj - naprimjer miom u grliću maternice.

6. Ako beba počinje patiti tokom vaginalnog porođaja i srčani tonovi se jako usporavaju.

7. Ako stanje majke zahtijeva hitno završavanje porođaja (teška preekplampsija ili ekplampsija).

Prijevremeni porođaj

Porođaj prije 37. sedmice trudnoće se označava kao prijevremeni porođaj. Evo zašto do njega može doći:

1. Spontani prijevremeni porođaj dešava se zbog ranog prsnuća vodenjaka, otvaranja grlića maternice ili kontrakcija koje se ne mogu zaustaviti lijekovima.

2. Kod ranog prsnuća vodenjaka, bez bolova, ponekad liječnik mora pokrenuti porođaj ako dođe do infekcije i pored preventivnog davanja antibiotske zaštite.

3. Obilno krvarenje zbog nisko usađene posteljice ili prijevremenog odljubljivanja posteljice je indikacija za hitno završavanje porođaja čak i ako je prijevremeno.

4. Bolesti u trudnoći s povišenim krvnim pritiskom (teška preeklampsija, ekplampsija) koje ne reagiraju na liječenje moraju se završavati odmah da ne ugroze majku i dijete.

Karlični porođaj

Najveći broj beba postavi se pred kraj trudnoće u uzdužni položaj u maternici, s glavom nadolje i onda se kaže da prednjači glavica. U 3,5 posto svih trudnoća, umjesto glavice, beba prednjači zatkom ili karlicom.

Ako je porođaj počeo ili ga treba inducirati, a beba prednjači karlicom ili zatkom, ljekar će dobro razmisliti hoće li porođaj završiti vaginalno ili carskim rezom.

Veći broj ovakvih trudnoća završi se carskim rezom, ali to i dalje nije apsolutna indikacija za operativno završavanje porođaja.

Prenesena trudnoća

Samo mali broj trudnica se porodi na sam datum koji je određen kao termin porođaja. Neke će se poroditi ranije, a neke kasnije. Na dan termina porođaja trudnica treba da se javi svom ginekologu koji će vjerovatno reći da ona sada treba dolaziti svaki drugi li treći dan na kontrole bebinog srca i još jedan ultrazvučni pregled koji će pokazati da li je posteljica zrela i da li se smanjuje količina plodove vode, što je znak da se trudnoća treba uskoro završiti.

Ako termin prođe i sedam dana, a ništa se nije desilo, trudnica treba biti primljena u bolnicu. Ipak, ne trebate se zabrinuti ako termin prođe, a još se niste porodili.

Prenesene bebe izgledaju malo drugačije od onih koje su rođene u terminu. Zaštitni sloj masti sa njihove kože koji ih je štitio od višemjesečnog boravka u vodi se na kraju trudnoće sljušti i bebina koža ostaje nezaštićena, pa će joj rukice izgledati naborano, kao kad vi držite ruke dugo u vodi. Bebina koža će se malo ljuštiti, ali to će brzo proći a do tada ćete je mazati kremama za bebe.

Šta je vakuum

Vakuum ekstrakcija je jedan od načina završavanja porođaja koji se radi u slučajevima zastoja bebine glavice na samom izlazu u fazi istiskivanja ploda ili ako je potrebno da se majka poštedi velikog napora prilikom napinjanja.  

Ljekar tada na bebinu glavu postavlja specijalnu kapicu - kalotu koja je povezana s aparatom koji proizvodi vakum i u određenom momentu on blago povlači bebinu glavu u pravcu u kojem bi se ona prirodno kretala.

Na ovaj načine se ne povređuje bebina glava, jedino što beba može još nekoliko dana nakon porođaja imati blagi otok na glavici, koji spontano nestaje.

Indukcija porođaja

Indukcija porođaja, odnosno njegovo izazivanje i ubrzavanje, zapravo je primjena hormona oksitocina koji i nače pokreće mehanizam porođaja u tijelu žene, pa upotpunosti imitira normalan tok porođaja. Ponekad se prije indukcije radi priprema grlića lijekovima nekoliko sati prije početka indukcije.

Epiduralna anestezija

Epiduralna anestezija koristi se u porođaju za blokiranje porođajnog bola. Ona ne utječe na kontrakcije, a može olakšati porođaj i u slučajevima određenih stanja kada je usporeno otvaranje grlića maternice i pored dobrih kontrakcija.

Lokalni anestetik se pomoću tankog plastičnog katetera ubacuje u epiduralni prostor koji se nalazi van kičmene moždine. Porodilja može pokretati noge, ali ne osjeća bol.

U fazi istiskivanja ploda i ona pomaže istiskivanje bebe svojim voljnim kontrakcijama mišića trbušnog zida. Nakon porođaja nekoliko sati ne smije sama ustajati, a ponekad se može javiti glavobolja.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.