SAVJETI

Kako osigurati dovoljno željeza za mališane

Koliko je ovaj mineral važan za zdravlje, rast i razvoj djece

Željezo će se dobro apsorbirati iz hrane u dječiji organizam. Ilustracija

"Bebe i mame"

21.9.2018

Željezo ima vrlo važnu ulogu u fizičkom i mentalnom razvoju djece. Potreban nivo ovog minerala u organizmu djeca održavaju putem hrane bogate tim nutritijentom. Željezo je važno zbog stvaranja hemoglobina koji prenosi kisik svim ćelijama u organizmu, uključujući i ćelije mozga. Nedostatak željeza u organizmu nazivamo - anemija.

Željezo i bebe

Novorođenče potrebne količine željeza dobiva iz majčinog mlijeka, a zalihe su dovoljne za prvih nekoliko mjeseci života. Bebe koje se hrane nadomjesnim formulama također dobivaju dovoljno željeza koji je njihov sastavni dio.

Kada dijete pređe na krutu hranu, roditelji moraju voditi računa da u namirnice uvrste i one koje su bogate vitaminima.

Simptomi anemije

Premale količine željeza u organizmu smanjuju količinu hemoglobina koji prenosi kisik ćelijama kroz krvotok. Tada se javlja anemija čiji su najčešći simptomi:

- Pretjerani umor;

- Odbijanje hrane;

- Bljedoća kože;

- Usporeno dobivanje na težini;

- Ubrzano kucanje srca;

- Sklonost iritacijama;

- Krhki i lomljivi nokti;

- Natečen i suh jezik:

Osim ovih fizičkih, djeca pate i od socijalnih posljedica. Naime, teško se koncentriraju u školi te popuštaju u ocjenama, zbog čega mogu biti stigmatizirana i odbačena od strane vršnjaka.

Hrana bogata željezom

Postoji obmana da je kravlje mlijeko bogato željezom, no imajte na umu da djeca do 10 mjeseci života ne smiju piti kupljeno mlijeko jer mnoge njegove sastojke ne mogu probaviti. S druge strane, treba uzeti u obzir činjenicu da je željezo u industrijski proizvedenom mlijeku često preradom uništeno, pa naknadno umjetno dodano.

Postoji niz drugih namirnica koje su bogate željezom i koje bi trebale dječijem organizmu osigurati zdrav rast i razvoj, a neke od najpristupačnijih su:

- Meso (govedina, janjetina, svinjetina, teletina, jetra, piletina, puretina);

- Žitarice (kruh sa sjemenkama, riža, pržene sjemenke, žitarice i muesli);

- Mahunarke (slanutak, grah, grašak, leća);

- Povrće (špinat, brokula, prokulica, kelj).

Željezo će se dobro apsorbirati iz hrane u dječiji organizam, a osobito ako navedene namirnice kombinirate sa namirnicama bogatim vitaminom C (naranče, paradajz, crvena paprika, kivi...)

Nadomjesci željeza

Bebe koje majke doje ili pak one koje su na nadomjesnim formulama, ne trebaju nikakve dodatne količine željeza. Isto tako, djeca starija od 12 mjeseci ne trebaju dodatno željezo, osim ako u potpunosti odbijaju jesti namirnice bogate željezom.

Najbolje je konzultirati se sa pedijatrom ukoliko sumnjate u anemiju kod malenih. Naime, dodaci željeza smiju se djetetu davati isključivo ako pretrage pokažu da ono doista ima nedostatak tog nutritijenta. "Predoziranje" željezom dovodi do otrovanja te je opasno.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.