Foto: Ilustracija Psiholozi kažu da je glavni kvalitet dobre igračke njena jednostavnost i univerzalnost

KORISNO Igra nije samo zabava

Dobra igračka je vježba samostalnosti

Najbolje igračke su one koje stimuliraju dječiju aktivnost i uče malene da se druže i komuniciraju

Autor: "Bebe i mame"
20.09.2018 11:14
A
A
A

Igračke su važan dio odrastanja, ali pri izboru treba biti oprezan jer mnoge mogu podstaći agresivnost kod djeteta.

Prevladava mišljenje da su najbolje igračke one koje uče malene da čitaju i pišu. Međutim, dijete se ne razvija onda kada usvaja gotova znanja i uvježbava nekakve vještine, već onda kad samostalno uči rješavati postavljene zadatke.

Najbolje igračke su zato one koje stimuliraju dječiju aktivnost i uče malene da se druže i komuniciraju.

Psiholozi kažu da je glavni kvalitet dobre igračke njena jednostavnost i univerzalnost. Što je igračka univerzalnija, to su veće mogućnosti za igru. S takvim igračkama dijete se može zabaviti na različite načine, ovisno o mašti i raspoloženju.

Za bebe

* Zvečke - doprinose razvoju vida i sluha, koncentracije i pažnje, kao i koordinaciji pokreta.

* Visuljci koji se kače na krevetac ili kolica - doprinose razvoju vida, uče bebu da zadrži pogled na predmetu živih boja. Ako je igračka u obliku vrteške, dojenče stiče umijeće da je prati pogledom ukrug.

* Lutke koje ispuštaju zvuke posebno privlače pažnju beba i izazivaju njihovu radost.

Od 1. do 3. godine

Igra malenih u ranom uzrastu, do treće godine, pruža mu mogućnost da spozna sebe i svijet koji ga okružuje. Tada dijete otkriva da na nov način "barata" predmetima koje poznaje, što mu omogućava da se osjeti samostalnim i sigurnim u svoje snage.

* Piramida - Najjednostavniji tip ove klasična igračke sastoji se od štapa na koji dijete treba nanizati kolutove različite širine. Doprinosi preciznosti i koncentraciji, uči maleno da zapaža razmjere predmeta po veličini i boji, razvija finu motoriku, vizuelne sposobnosti i maštu.

* Kocke - U početku se dijete igra kockama bez posebnog reda: opipava ih, prevrće i obrće ili baca. Zatim ih počine redati jednu na drugu i na kraju ih koristi kao materijal za kuće ili zamkove.

* Automobili - razvijaju motoriku i bude maštu. Maleni često sebe zamišljaju kao vozača i uvježbavaju društvene uloge.

* Lutke - služe kao zamjena za čovjeka, a dijete koje se brine i vodi računa o njoj, uči se odgovornosti, ljubavi i pažnji.

Predškolski uzrast

Uzrast od tri do sedam godina vrlo je značajan u životu djeteta i utječe na njegov dalji razvoj. Maleno već osjeća svoju samostalnost i snažnu potrebu da je ostvari.

* Konstruktorski kompleti - konstruiranje je najznačajniji vid djelatnosti za predškolski uzrast. Bitno je da igračka ovog tipa pruža djetetu mogućnost da maksimalno ispolji maštu i dozvoli mu da istražuje i eksperimentira.

Konstruktorski kompleti, u koje spadaju i lego kocke, zahtijevaju preciznost i koncentraciju, pogodni su za igru više djece, ali i za individualnu aktivnost.

* Slagalice - formiraju prostorno mišljenje, razvijaju umijeće da se zadaci rješavaju postepeno, u etapama, uvježbavaju djetetovo strpljenje, koncentraciju i sposobnost da dugo sjedi na jednom mjestu, što je posebno korisno uoči polaska u školu.