SAVJETI Uređenje doma

Kako treba izgledati soba za novorođenče

Preporučljivo je da u prvim mjesecima mama i tata budu u istoj sobi s bebom, kako bi mogli pratiti sve što se dešava i blagovremeno reagirati

"Bebe i mame"
20.09.2018 21:24

Krevetac okrenite tako da bebi nikada ne ide sunce u oči

Foto: Ilustracija

Bebina soba je mjesto na kojem će ona narednih mjeseci provoditi najviše vremena. Zato je bitno da taj prostor bude uređen s posebnom pažnjom. Soba za novorođenče mora biti dobro osvijetljena, da se redovno provjetrava i čisti, a stvari je potrebno rasporediti tako da vam uvijek budu pri ruci.

Preporučljivo je da u prvim mjesecima mama i tata budu u istoj sobi s bebom, kako bi mogli pratiti sve što se dešava i blagovremeno reagirati.

Raspored stvari

Komodicu ili ormarić za bebine stvari, krevetac i sto za povijanje rasporedite ovisno o prostoru koji imate na raspolaganju. Krevetac i sto za povijanje ne bi trebali biti blizu prozora ili radijatora. Komodica bi trebala biti prostrana i funkcionalna kako bi u nju stale sve stvari koje ćete koristiti tokom dana i noći.

Krevetac okrenite tako da bebi nikada ne ide sunce u oči. Tokom noći može biti uključena stolna lampa, ali ne treba biti okrenuta u bebinom pravcu.

Vazduh je tokom zime često suh, pa na grijna tijela obavezno stavite posudu s vodom ili vlažnu pelenu.

Održavanje čistoće

Higijenu bebine sobe treba redovno održavati, ali to radite kada je maleno u drugoj prostoriji. Koristite vlažnu krpu ili usisivač, a sobu svakodnevno zračite. U zimskim danima dovoljno je otvoriti prozor na pet minuta.

Nikada ne pušite u bebinoj sobi i ne dozvolite nikome da ulazi s cigaretom u njen prostor, ni na sekundu. Optimalna temperatura u sobi za novorođenče je 22 stepena, a prvih dana kada beba dođe iz porodilišta do 24 stepena.

Važno

* Sto za povijanje postavite u blizinu krevetića.

* Kada kupujete krevetić, obratite pažnju na opcije dodatne sigurnosti.

* Krevetić postavite dalje od prozora i zavjesa.

* Svi drveni komadi namještaja trebali bi imati oble ivice.

* Kablove obavezno prekrijte plastičnim kanalićima.

NA VRH