KORISNO Zdravo dijete

Olakšajte muke malom astmatičaru

Nekontrolirana ili nepravilno kontrolirana astma može izazvati nepopravljiva oštećenja

"Bebe i mame"

Dišni putevi se tijekom napada stežu i sužavaju

Foto: Ilustracija


Vrlo je važno djecu koja imaju astmu njegovati pravilno, jer zbog suženih dišnih puteva ona mnogo teže proživljavaju astmatični napad od odraslih. Roditelji mogu učiniti puno kako bi djetetu olakšali život s ovom bolešću dišnih puteva.

Nekontrolirana ili nepravilno kontrolirana astma može izazvati nepopravljiva oštećenja. Napad mogu izazvati alergeni, naporna tjelesna aktivnost, emocionalni stres ili bolest.

Dišni putevi se tijekom napada stežu i sužavaju zbog:

* Upale;

* Sakupljanja sekreta;

* Oticanja.

Kako astma djeluje na dijete i roditelje

Simptomi astme uključuju kašalj, šmrcanje, kratkoću udisaja ili teškoće s disanjem te osjećaj stezanja u prsima. Noćni kašalj je karakterističan simptom astme kod djece čak i kada ne pokazuju nijedan drugi simptom bolesti.

Prilikom procjene kakva je njega potrebna djetetu važno je uzeti u obzir težinu simptoma i posljedice koje bolest ima na cijelu porodicu. Važno je utvrditi je li dijete alergično na određene subjekte iz okoline, osluškivati disanje te voditi računa o promjenama na koži djeteta.

Kod astmatičnog napada važno je djetetu omogućiti disanje, odnosno ulazak kisika u organizam. Ljekari obično malim astmatičarima propisuju bronhodilator ili pumpicu sa lijekom koji nakon inhalacije otvara dišne puteve. Tu su i razni kortikosteroidi koji smanjuju upalu te lijekovi koji sprečavaju hipoksemiju (smanjenu količinu kisika u krvi).

Ljekar će također savjetovati da se djetetu daje puno tekućine kako bi se spriječila dehidracija, te propisati lijekove za razrjeđivanje i izbacivanje nakupljenog sekreta u dišnim putevima. Neke lijekove dijete će trebati uzimati čak i kada simptoma astme nema.

I na kraju, život s astmom može biti itekako bogat, ispunjen i kvalitetan. Ne treba stvarati paniku i odgajati dijete u uvjerenju da je slabije, krhko i obilježeno bolešću. Uz uravnoteženu rutinu, zdravu okolinu i pravilnu njegu, dijete će uživati u svim čarima djetinjstva i prihvatiti astmu kao još jedan od izazova koji uspješno rješava i kontrolira.

Šta roditelji mogu poduzeti

1. Važno je iz kuće ili stana ukloniti sve potencijalne alergene kao što su biljke i parfemi. Isto tako važno je dom održavati čistim, osobito od prašine i drugih sitnih čestica.

2. Pomoći će i ugodna, smirena i topla atmosfera koja smanjuje uznemirenost i anksioznost djece. Smirene emocije i rutina povoljno djeluju i uravnotežuju disanje djeteta te smanjuju mogućnost pojave astmatičnog napada.

3. Pažljivo treba pratiti i kako dijete podnosi propisanu terapiju lijekovima kako se ne bi pojavile negativne nuspojave te redovito mjeriti plinove u arterijskoj krvi kako bi se detektiralo pogoršanje ili poboljšanje stanja.

4. Nikako nemojte pušiti u blizini astmatičnog djeteta i nemojte dozvoliti da drugi puše!

5. Dobro je napraviti i plan djelovanja u slučaju težeg napada astme te educirati sve članove porodice, uključujući i drugu "zdravu" djecu, kako djelovati i što učiniti.

Više o temi Astma kod djece

NA VRH

Podijeli članak na