KORISNO

Majčinski instinkt - stvarnost ili mit

Pružite li djetetu veliku količinu ljubavi i sigurnosti u najranijem djetinjstvu utrli ste put za kasniji razvoj normalne i zdrave ličnosti

Ilustracija

"Bebe i mame"

26.11.2018

Uobičajeno je uvjerenje da je ljubav roditelja prema djetetu urođena, da se pojavljuje gotovo automatski, već s prvim pogledom na novorođenu bebu. Mnogi tvrde da postoji i prije porođaja.

Kasnije, tokom roditeljstva, mame koje su sigurne u postojanje svog majčinskog instinkta, ovo svoje uvjerenje potkrepljuju brojnim situacijama kada ih upravo instinkt nije prevario, iako je, možda govorio suprotno od mišljenja ljekara ili iskusnijih mama.

S druge strane, ukoliko neka mama ne osjeti odmah bezrezervnu ljubav prema svojoj bebi, pod pritiskom predrasuda i očekivanja sredine - lako može pomisliti da sa njom nešto nije uredu.

Naučna istraživanja i pokušaji eksperimenata nisu potvrdili postojanje majčinskog instinkta. Naprimjer, intuitivne procjene žena u trudnoći da li nose muško ili žensko dijete nisu dale statistički značajne rezultate.

Emotivni signali

Većina roditelja ima dobar osjećaj za svoje dijete i intuitivno osjeća šta treba raditi. Poznato je da mame brzo nauče da raspoznaju šta koji plač njihove bebe znači (glad, grčevi, potreba za dodirom...), i brzo uspijevaju raspoznavati neverbalne emotivne signale svoje djece.

Ipak, to još nije pouzdan znak da ove mame posjeduju neki poseban instinkt. Izvjesnije je da je njihova briga za dijete, požrtvovanost i beskrajna ljubav utjecala na formiranje ovog posebnog odnosa između njih i djeteta.

Veoma se rijetko, međutim, govori o očinskom instinktu. Ukoliko je majčinski instinkt uslovljen biološkom sposobnošću žena da rađaju, može li se govoriti i o očinskom instinktu, kao intenzivnoj želji za potomstvom?

Odnosno, može li se ta želja smatrati toliko jakom da poprima obrise instinkta?

Stručnjaci smatraju da se ne može govoriti o očinskom instinktu, već o velikoj odgovornosti da socijalno zbrinu i zaštite djecu i porodicu.

Ljubav jednog tate nastaje kao rezultat vremena provedenog s djetetom, pa je i očinski osjećaj zapravo, refleksivan i svjestan. Jasno, čim je refleksivan i svjestan, ma koliko snažan bio, nije instinkt.

Vjera u sebe

Ukoliko mislite da nemate majčinski instinkt ne opterećujte se. To nikako ne znači da ste loša majka.

Naime, važno je da ste posvećeni svom djetetu, da mislite o sebi kao roditelju, da preispitujete svoje postupke, da se ne plašite zatražiti pomoć kada se osjetite nesigurno, da ste uporni u rješavanju konflikata razgovorom...

Pružite li djetetu veliku količinu ljubavi i sigurnosti u najranijem djetinjstvu utrli ste put za kasniji razvoj normalne i zdrave ličnosti.

Svojim stavom u odgoju, bio on prožet majčinskim instinktom ili ne, svojom emotivnom toplinom, prepoznavanjem djetetovih potreba - utječete na stvaranje samopoštovanja kod djeteta, njegovu vjeru u sebe, ali i u svoju okolinu.

Naprimjer, ukoliko vi više provodite vremena sa svojom bebom, očekivano je da ćete je bolje poznavati i prepoznavati njene potrebe, nego naprimjer, vaša majka, bez obzira na to što je ona možda odgojila petoro djece.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.