PREHRANA

Dojenje ili flašica

Majčino mlijeko je najbolja hrana za novorođenče, ali ako ne možete dojiti nemojte se osjećati krivom.

Redakcija

10.9.2014

Svaka žena zna da je za bebu najbolje majčino mlijeko. Čak i dojenje od samo nekoliko mjeseci nosi mnogo beneficija za vas i bebu.

Ipak, ne uspijeva svaka majka dojiti svoje dijete. Ako ste se odlučili za hranjenje flašicom, nemojte prebacivati sebi zbog toga ili osjećati krivicu. Najvažnije je da dijete dovoljno jede, da se raduje obroku i da napreduje.

Majčino mlijeko je najbolje mlijeko

Majčino mlijeko na najbolji način zadovoljava sve bebine potrebe. Sadrži sve nutritijente potrebne djetetu starom do šest mjeseci. Sastavom se prilagođava uzrastu djeteta, jača njegov imunološi sistem i pogodno je za osjetljivi probavni trakt novorođenčeta.

Ako vaša beba ima genetske predispozicije za alergiju, dojenjem ćete spriječiti da dođe u kontakt s proteinima koji izazivaju reakciju. Majčino mlijeko je sterilno i idealne temperature.

Kako dojiti

Osim što je dojenje prirodni proces, ono je i vještina. Za savladavanje ove vještine bit će vam potrebno mnogo vremena i strpljenja. U igri ste samo vi i beba i niko drugi ne može zauzeti vaše mjesto.

Dojilja mora misliti na to šta jede i pije te treba izbjegavati uzimanje lijekova. Lučenje velike količine mlijeka izmori ženu. Na početku, mnoge mlade mame razmišljaju o odustajanju od dojenja, jer bolne grudi i izgrižene bradavice nije lako trpjeti.

Ipak, ako istrajete i nakon mjesec pogledate svoju bebu koja je dobila na težini između 600 i 850 grama, bit ćete nevjerovatno ponosni na sebe.

Znate koliko je pojela iz flašice

Ako dijete hranite flašicom, tačno znate koliko je pojelo i ne morate paziti na svoju ishranu i bebu može hraniti i tata. To su prednosti i ako ste spriječeni dojiti, imajte ih na umu.

Šta treba znati o hranjenju flašicom

Flašice moraju biti dobro oprane i sterilizirane, za što će vam trebati mnogo vremena, jer beba često jede. Adaptirano mlijeko nije tako dobro probavljivo kao majčino i često dovodi do zatvora. Ali, svaka majka treba znati da formula ne može zaštititi dijete od bolesti, kao što je slučaj s dojenjem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.