PREHRANA

Deset najvažnijih činjenica o dojenju

Majčinom mlijeku se pripisuju skoro čarobne moći

(A. Sm.)

19.9.2014

Majčino mlijeko je čaroban napitak, a ovo je deset najvažnijih činjenica o dojenju.

Kako nastaje majčino mlijeko?

Majčino mlijeko se formira još u trudnoći. Zatim, oko 24 sata poslije porođaja, hormoni progesteron i prolaktin pokreću rad mliječnih žljezda. Međutim, samo dijete, prvim sisanjem, konačno pokreće mlijeko. Hormon prolaktin također reguliše nervni sistem i količinu koja treba da bude proizvedena.

Zašto je dojenje tako dobro za djecu?

Majčinom mlijeku se pripisuju skoro čarobne moći. Prvih nekoliko sedmica u životu djeteta ono ga štiti od crijevnih infekcija, pomaže u varenju i čuva dijete od nadimanja i zatvora. Majčino mlijeko pomaže bebi da uspostavi dobar sistem odbrane i da se zaštiti od alergija. Pored toga, sisanje podstiče formiranje nepca i vilice.

Šta je unutra?

Lista sastojaka je veoma dugačka. Najvažniji su minerali, vitamini, masti i amino kiseline. Ili nukleotidi koji su gradivni elementi DNK, ugljeni hidrati koji daju energiju, faktori rasta koji podržavaju sazrijevanje crijevne sluznice i antimikrobni faktori koje koristi imuni sistem za identifikovanje i neutralizovanje stranih supstanci.

Faze mlijeka

Majčino mlijeko se samo mijenja. Prvog dana dojenja mliječne žljezde proizvode takozvani kolostrum, izuzetno hranljivo mlijeko. Od četvrtog dana nastaje prelazno mlijeko, a tek od desetog dana mliječne žljezde proizvode zrelo mlijeko. Ali, to je samo opis osnovnih osobina. Sastav mlijeka se stalno mijenja i prilagođava se rastanju djeteta.

Koliko mlijeka se proizvodi?

Žena dnevno proizvode do litar mlijeka. Beba po "obroku" pojede oko 200-250 ml. Međutim, ženske grudi mogu brzo da reaguju na potrebe djeteta i da mu na raspolaganje stave više ili manje mlijeka.

Koliko dugo dojiti?

Postoje različita mišljenja: SZO i Nacionalni komitet za dojenje u Njemačkoj preporučuju majkama da doje bar do šestog mjeseca i da dodatnu hranu bebama daju najranije od četvrtog mjeseca.

Kulturne razlike

Koliko dugo se doji dijete, varira od kulture do kulture. Tako žene u Bofi u centralnoj Africi svoju djecu često doje do 53 mjeseca (oko četiri i po godine). Majka pritom može da proizvede nezamislivih 16.000 litara mlijeka. Ako saberemo sve kulture, majke svijeta svoju decu doje u prosjeku 30 meseci.

Majčino mlijeko

Ranije su djeca dojena "ženskim mlijekom". Tek od kampanje u 18. stoljeću, koristi se izraz "majčino mlijeko". Cilj kampanje je bio da majke same doje svoju djecu, a ne da ih daju dojiljama, što je tada bilo uobičajeno.

Tabu u javnosti

Majka koja doji u javnosti - posebno u anglosaksonskim zemljama - nije rado viđena pojava. Slike majki koje doje svoje bebe - odmah se skidaju sa Facebooka!

Čovjek i životinje

Kada je riječ o brizi za potomstvo, ljudi i životinje nisu baš toliko slični. Dok čovjek svoje dijete u bilo koje vrijeme može da odvikne od dojke ili čak da ga uopšte ne doji, bebe životinja su dugo ovisne o majki. Majmuni, na primjer, doje između pet i sedam godina, piše Deutsche Welle.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.