Prehrana

Šta vaša djeca jedu dok su u školi?

Provjerite izbor i kvalitet školskog obroka ili užine

(A. Sm.)
23.09.2014 22:15

Dok brinete da li su vaša djeca uradila domaće zadatke i pripremila se za nove kontrolne, nemojte da zaboravite da provjerite izbor i kvalitet školskog obroka ili užine.

Jer, nije važno samo da li, nego i šta jedu na odmoru. Činjenica je da se đaci koji ne idu u produženi boravak i nemaju "obrok na kašiku", uglavnom hrane vrlo nezdravo. Peciva i slatkiši su najčešće na jelovniku školaraca, pa ne čudi što je broj gojazne djece u porastu. 

Karijes je propratni efekat ove pojave, a još je veći problem što se djeca od malih nogu navikavaju na namirnice pune aditiva, šećera i masti. Brza hrana, pritom, uskraćuje školarce za neophodne vitamine, minerale i vlakna - bitne "stavke" u radu moždanih vijuga, zbog čega im koncentracija brzo opada, pa su na času pospani, nemaju dovoljno energije... 

Sve to ukazuje na potrebu da roditelji obrate pažnju na ishranu djece i tokom boravka u školi. Stručnjaci savjetuju da, pogotovo u nižim razredima, đaci ponesu užinu od kuće. Veliki odmor je, recimo, pravo vrijeme za sendvič sa tunjevinom i povrćem u integralnom hljebu, a zdrav "paketić" bi svakog dana trebalo da sadrži po jednu ili dvije voćke. 

Nema greške ni sa jogurtom - običnim ili voćnim sa žitaricama, jer je važno da mališani unose kalcijum, a mali odmor je taman dovoljan za ovu vrstu užine. Umjesto gaziranih pića koja se najčešće mogu vidjeti u đačkim torbama, mame i tate bi morale da znaju da je flašica obične vode daleko zdravija. 

Mališani će u početku možda pružati otpor, jer ostali vršnjaci jedu picu i piju coca-colu, a oni domaći sendvič i voće. Ali, to ne znači da roditelji ne mogu da ih ubijede u prednosti zdravog obroka. Samo je potrebno da im lijepo objasne zašto je važno da se pravilno hrane, prenosi B92. 

NA VRH