PREHRANA

Bez soli i slatkiša

Ako bebi prerano date slatkiše, neće htjeti jesti ono što joj treba za rast i razvoj. A pošto bebe nemaju osjećaj za slano, to nema ni potrebe soliti joj hranu do prve godine

Bebeimame.ba

22.2.2017

Predstavljanje čvrste hrane djetetu za roditelje je uvijek stresno. Kada dijete prihvati okuse voćnih sokova i voća, pređite na druge namirnice, ali ih uvodite pojedinačno. Ipak, pripazite, jer nije sva hrana za bebe.

* Slatko: Pričekajte s uvođenjem slatkiša na bebin jelovnik. Ako bebi prerano počnete davati kekse ili čokoladu, manje će jesti hranu koja joj je neophodna za razvoj.

* Slano: Beba kada se rodi nema osjećaj za slano, pa nema ni potrebe soliti joj hranu do prve godine. Zbog toga nemojte žuriti s krekerima, sirevima i sličnim proizvodima koji sadrže mnogo soli. Pred djetetom je cijeli život i imat će priliku jesti sve to.

* Jaja: Iako je mnogo važnih nutritijenata sakriveno u jednom malom jajetu, ono nije za dijete mlađe od godine. Ako djetetu jaje date ranije, upuštate se u rizik da izazovete alergijsku reakciju.

* Kravlje mlijeko: Nikako nije za dojenčad, jer ne sadrži odgovarajući omjer nutritijenata za taj uzrast. Kravlje mlijeko nemojte koristiti ni za pripremanje voćnih kašica ili pahuljica. Pedijatri savjetuju da beba do 12. mjeseca doji ili se hrani formulom, a tek onda može probati kravlje mlijeko i to ono punomasno, koje će joj obezbijediti svu potrebnu energiju.

* Med: Med je dozvoljen za jednogodišnjake, a mlađoj djeci može naškoditi jedna vrsta spora koja je u medu.

* Mnogo soka: Malom djetetu ne treba više od 200 mililitara soka dnevno, jer veća količina može poremetiti nutritivni balans proteina, masnoća i vitamina iz mlijeka ili formule.

* Postoje još neke namirnice koje mogu škoditi djetetu:

1 Nedovoljno kuhano povrće, poput mrkve (mrkva da, ali dobro kuhana);

2 Grejpfrut, višnje i bobičasto voće;

3 Grožđice;

4 Mesne prerađevine, poput pašteta, salama i hrenovki;

5 Koštuničavo voće, poput kikirikija, pistacija, oraha;

6 Kokice;

7 Tvrde bombone i lizalice.

* Hrana koja može izazvati alergijske reakcije: Čokolada, grahorice, kukuruz, lješnjaci, kikiriki puter, bjelance, morska hrana, citrusi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.