PREHRANA

Šta beba jede i pije prvih 12 mjeseci

U pravilnoj ishrani leži ključ pravilnog rasta i razvoja zdravog dojenčeta

27.7.2017

Prvih šest mjeseci majčino mlijeko je jedina hrana koja osigurava sve potrebne sastojke. Nije potrebno dodavati čajeve, sokove ili druge napitke, jer majčino mlijeko ima dovoljno vode. Izuzetak je period velikih vrućina kada se daje nezaslađen čaj.

Trebaju li dojenčetu dodatni vitamini

Rijedak je nedostatak željeza kod djece koja doje, a razlog je jako dobra apsorpcija i potpuna iskorištenost željeza iz majčinog mlijeka, s jedne strane, a, s druge strane, nema mikrokrvarenja iz digestivnog trakta, niti gubitka željeza na taj način, što se događa kod djece hranjene flašicom.

Kod nedonesenog djeteta suplementacija željezom potrebna je nakon dva-tri mjeseca ili kada se porođajna težina udvostruči.

* Vitamin D: u majčinom mlijeku nema dovoljno D vitamina. Zato se majka još u trudnoći trebala izlagati suncu ili uzimati D vitamin. Izlaganje suncu ruku i lica svaki dan 15 minuta jednako je uzimanju deset miligrama vitamina D.

Danas stručnjaci preporučuju davanje bebi vitamin D3 u kapima, kako bi se kosti pravilno razvijale i spriječio razvoj rahitisa.

* Vitamin C: normalna, raznovrsna ishrana majke obezbjeđuje dovoljno ovog vitamina i za dijete. U slučaju povećanih potreba za C vitaminom preporučljivo je davanje preparata u dozi 50 mg/dan.

* Vitamin A: raznovrsna ishrana majke obezbjeđuje dovoljno vitamina A u mlijeku za bebu.

* Vitamin E: ima ga dovoljno u zrelom mlijeku.

Uvođenje druge hrane

Najnovija preporuka Svjetske zdravstvene organizacije kaže da treba početi s uvođenjem druge hrane kad beba napuni šest mjeseci.

Nova hrana uvodi se u malim količinama (jedna do dvije kašičice) postepeno i uvijek samo jedna vrsta i to u vrijeme budućih glavnih obroka, a nakon završenog podoja. Navikavanje na jednu vrstu hrane treba trajati sedmicu.

Kako se dijete susreće prvi put s novim okusom, treba biti strpljiv. Ako beba odbija, ne treba je prisiljavati da jede. Treba pokušati narednog dana, ali sa istom vrstom hrane.

Počinje se kašom od povrća ili voća:

Voće: jabuka, kruška, kajsija, šljiva, breskva.

Povrće: mrkva, krompir, kaša od žitarica.

Supa od nemasnog mesa ili piletine, jogurt.

Nakon obroka beba može piti prokuhanu vodu.

Ova hrana sadrži sve materije koje su potrebne za pravilan rast i razvoj djeteta.

Oprez - moguća alergija

Zbog moguće pojave alergijskih manifestacija, u ovom uzrastu ne treba davati:

svjež paradajz, jagodičasto voće (jagoda, malina, kupina), citruse (naranča, limun, grejp, mandarina, kivi), koštunjavo voće (orah, badem, lješnik), čokoladu, eurokrem, med, kukuruz, pšenicu (hljeb, keks, brašno), ribu, školjke, bjelance jajeta, kravlje mlijeko, hranu s konzervansima, čaj.

Izbor i pripremanje hrane

Namirnice za bebinu hranu moraju biti pažljivo odabrane, svježe i vrlo kvalitetne. Prilikom pripremanja moraju biti dobro očišćene i oljuštene, skuhane i pasirane.

Hrana za bebe mora biti sterilno pripremljena, ugodno ugrijana, a možete je pomiješati s majčinim mlijekom. Nikako ne dodajite so, niti šećer.

Od 7. do 8. mjeseca

Osnova ishrane i dalje je dojenje (četiri do pet puta dnevno). Djetetu nastavite davati voće i povrće, ali sada rendano ili sjeckano na komadiće.

Od 8. do 9. mjeseca

Dojenje se i dalje održava ali obrnutim redom. Prvo bebi dajite čvrstu hranu, a na kraju obroka ponudite da doji koliko želi.

Postepeno uvodite novu hranu: Od povrća karfiol, tikvice, špinat, zatim sir i jogurt, kuhano meso, džigericu i piletinu. Dajite i supu na vodi od kuhanog mesa, četvrtinu tvrdo kuhanog žumanceta pomiješanog s mlijekom.

Beba starija od devet mjeseci

I dalje održavajte dojenje. Sada dijete može samo čvrstu hranu jesti prstićima. Vrijeme je da beba sjedi za stolom s ostalim članovima porodice i tako se uči socijalizaciji i ponašanju.

Nakon 10. mjeseca

Dojenje je još važno. Uvode se nove namirnice: grašak, kupus, luk, mljeveno juneće meso, svježe jabuka, kruška, kajsija i breskva.

S navršenih 11 mjeseci

Beba treba dojiti dva puta dnevno, ujutro i navečer. Preko dana ima pet do šest obroka. Uzima svu hranu bez prisiljavanja. Sastav obroka je raznovrstan. Voće i povrće mogu biti svježi i prerađeni.

Nakon prvog rođendana

Dijete doji po želji dva do tri puta dnevno. Nema ograničenja u voću, povrću i drugoj hrani, a količina zavisi od apetita, dnevne aktivnosti i potreba.

Sada dijete ravnopravno učestvuje u svim porodičnim obrocima. Nikako mu ne dajite tečnost tokom obroka, a nakon jela može piti koliko želi vode, čaja ili soka bez šećera.

Ne treba piti više od 500 do 700 mililitara kravljeg mlijeka tokom dana. Kako nije preporučljiv prevelik unos slatkiša, ne nudite hranu poput čokolade, keksa ili bombona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.