PREHRANA

Zbog čega nikada ne bismo smjeli podgrijavati špinat?

Avaz.ba

18.8.2017

Špinat spada u grupu lisnatog povrća koje sadrži relativno visok nivo nitrata, koje resorbira iz zemlje preko korijena.

Kada špinat odstoji, posebno ako je termički obrađen, količina nitrata se povećava, a oni se u kuhanom špinatu procesom vrenja pretvaraju u nitrite. 

Oni su opasni jer se u organizmu spajaju s aminima i stvaraju visoko kancerogene spojeve koje nazivamo nitrozoaminima, objasnila je nutricionista Dagmar von Kram.

Ako samo kratko podgrijete špinat neposredno prije konzumiranja, ne morate da se brinete, rekla je Von Kram, upozorivši da se to ne odnosi na sasvim malu djecu, kod koje u najekstremnijem slučaju posljedica može biti gušenje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.