PREHRANA

Kada zagori, ne drami: Trikovi u slučaju kulinarskih katastrofa

Avaz.ba

17.9.2017

Gosti vam dolaze za dva sata, a vi ste presolili čorbu, pita vam je zagorjela, glavno jelo ste na brzinu zbućkali, a na desert ste potpuno zaboravili. Opšti haos i metež vlada u vašoj kuhinji, hvatate se za glavu jer će ispasti da niste nikakva domaćica, iako znate da ste tata-mata u kulinarstvu, samo vam nije dan. Dišite duboko i pokušajte da zapamtite ove savjete, u slučaju da se zaista nađete u ovakvoj situaciji.

Smisli nešto drugo

Vaše jelo nije ispalo onakvo kakvo ste planirali, zapravo, pretvorilo se u nekakav bućkuriš. Morate da ga spasite, inače gosti ostadoše gladni. Kada vam se dogodi ovakva katastrofa, neophodno je brzo razmišljanje i prilagođavanje recepta. Pretvorite ga u neko drugo jelo, vaši prijatelji i ne znaju šta ste htjeli da spremite.

Plan B

Uvijek imajte plan b, u slučaju da nešto krene naopako u kuhinji. Ukoliko se radi o večeri sa specijalnim povodom, najbolje je da uvijek imate rezervni plan, kec u rukavu koji će uspješno zamjeniti planirano, ali upropašteno jelo. Potrudite se da taj vaš plan ne bude previše komplikovan, već lahk i jednostavan, kako vam ne bi oduzeo previše vremena i kako ne biste rizikovali da i on propadne.

Instant jela

Svaka domaćica u zamrzivaču mora da ima neko gotovo jelo, smrznuto tijesto ili povrće koje može spremiti očas posla. Ovaj savjet je posebno koristan kada vam dođu nenajavljeni gosti ili ste u velikoj žurbi.

Što prije, to bolje

Kada se radi o veoma važnom ručku, vrlo je bitno da počnete da spremate što ranije. Vrijeme u ovom slučaju igra veliku ulogu, jer ako dođe do katastrofe, imate šansu da spremite jelo ispočetka ili se opredelite za nešto drugo.

Uglješa kolač

Cio dan ste se baktali sa korom za svoj omiljeni ukusni domaći kolač i kako ste se okrenuli, ona je zagorjela. Bez panike! Samo odsjecite pregorjele dijelove, stavite fil između korica i pokrijte šlagom ili filom.

Spas za kraj

Kada gosti odu, pored gomile tanjira i escajga, čekaju vas zagorele šerpe i tiganji. Zato u svojoj kuhinji morate uvijek imati sodu bikarbonu. Ne samo da je odlična za čišćenjekuće već spašava i tiganje. Jednostavno ubacite malo sode bikarbone u tiganj, dodajte malo vode, ostavite da prenoći i zagorjeli ostaci će nestati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.