PREHRANA

5 uputa za dojilje

Avaz.ba

10.11.2017

1. Ne gledajte na sat da biste kontrolirali koliko često iIi kako dugo dojite. Naprotiv, probajte se opustiti i slijediti instinkt.

2. Ako je dijete nemirno i plače, nahranite ga ponovno iako ste to tek učinili. Dojenje je vrlo individualan proces i svaka mama i njezino novorođenče moraju ga savladati zajedno.

3. Obično nove mame pitaju kako često treba dojiti dijete. No, za to se ne trebate brinuti. Dijete će nametnuti režim. Neke se bebe hrane po četiri minute na svakoj dojci šest puta dnevno, dok se druge mogu hraniti po dvadeset minuta na svakoj dojci dvanaest puta dnevno. Normalno je da prvih mjeseci bebu dojite deset do dvanaest puta u dvadeset četiri sata, ali po potrebi i češće.

4. Zapamtite da dojenje za vašu bebu nije samo izvor hrane, već i potreba za druženjem s majkom, želja za majčinom blizinom, toplinom, sigurnošću i još puno toga.

5. Djetetova usta kod započinjanja podoja moraju biti širom otvorena. To možete postići blago mu podražujući usta bradavicom na koju ste istisnuli nekoliko kapi mlijeka. Vaša bradavica mora se naći duboko u djetetovim ustima, tako da ono svojim jezikom može stimulirati područje dojke ispod bradavice i tako prazniti mliječne rezervoare. Tako ćete, također, smanjiti mogućnost oštećivanja bradavice pri podoju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.