PREHRANA

Prehrana beba: Šta treba znati o hranjenju na flašicu

Avaz.ba

23.11.2017

Dojenje je najbolji način hranjenja bebe, međutim ukoliko je žena u nemogućnosti da doji, onda u obzir dolazi neka od adaptiranih formula.

Za hranjenje beba na flašicu potreban vam je određeni pribor: četiri do šest flašica, silikonske ili gumene cucle (vodite računa da kupujete cucle koje imaju male rupice za male bebe i nešto veće rupice za bebe starijeg uzrasta), sterilizator ili posebna posuda za prokuhavanje pribora, a bit će vam od koristi i grijač za flašice te četke za pranje pribora.

Priprema formule

Prije nego što počnete pripremati mlijeko, obavezno operite ruke. Koristite sterilizirane flašice za svaki obrok. Sipajte u flašicu propisanu količinu čiste prokuhane vode (vodite računa da voda bude umjerene temperature) i zatim dodajte tačnu količinu formule i dobro promućkajte.

Tjelesni kontakt

Za vrijeme hranjenja, držite bebu uz svoje tijelo, okrenite flašicu tako da se cucla napuni mlijekom, kako beba ne bi progutala previše zraka. Beba će početi sisati čim joj je cucla pravilno postavljena u ustima.

Ukoliko ima potrebe, povremeno izvadite cuclu iz bebinih usta, jer se ponekada dešava da se rupica začepi od neprekidnog sisanja.

Nakon hranjenja, obavezno podignite bebu u uspravan položaj da podrigne.

Hranjenje noću

Pripremite sve unaprijed kako biste što kraće bili budni. Najbolje je da pripremite dvije flašice za svaki obrok: jednu sa prokuhanom vodom, drugu sa formulom.

Kada se beba probudi dodajte vodu u formulu, stavite sterilnu cuclu, promućkajte i dajte bebi da pije.

Šta izbjegavati

Nemojte ostavljati bebu s flašicom u ustima, čak i ako ste zauzeti. Nikada nemojte upotrebljavati ostatak hrane od prethodnog obroka, uvijek spremajte svježe mlijeko.

Ukoliko idete na put s bebom, ne pripremajte mlijeko unaprijed. Nikada nemojte pretjerivati s količinom mlijeka ili vode - uvijek koristite propisane doze.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.