PREHRANA

Kako će djeca zavoljeti povrće

Avaz.ba

26.12.2017

Čak trećina čovječanstva posebno je osjetljiva na gorak okus povrća. Tako hemijski spojevi koji su toliko zdravi za naš organizam zbog gorčine postaju odbojni. Problem počinje već u djetinjstvu kada majke djecu moraju preklinjati da bi pojela bilo šta zeleno.

Ali, odbojnost prema povrću kod nekih ljudi postaje trajna navika. Posebno, kada su djeca u pitanju. Ipak, uz malo domišljatosti, povrće možete učiniti mnogo ukusnijim.

Ne samo da će dječiji organizam dobiti neophodne vitamine i minerale za kojima je toliko dugo vapio, nego će povrće postati ukusno, a možda nakon nekog vremena i omiljena poslastica na svakodnevnom meniju.

* Strah od svega što u sebi ima bilo kakve masnoće dovela je do potpunog izbjegavanja ulja, maslaca i sireva. Ali, upravo masnoće daju povrću bolji okus i čine ga primamljivijim. Tako pripremljeno povrće može biti i samostalno jelo.

* Uz to što je zdrav, malo bijelog luka povrću daje dodatnu aromu. Od mirisa ćete se zaštititi ako ga kratko prepečete na maslinovu ulju.

* Kinezi su otkrili kako jednostavnim postupkom potpuno ukloniti gorak okus povrća. Kuhajte ga na pari od 30 do 60 sekundi, a zatim ga stavite u hladnu vodu. Povrće će izgubiti gorčinu, a sačuvati vitamine i minerale.

* Djeca izbjegavaju sve što je gorko. Zato ne bi bilo loše da počnete sa slatkastim povrćem poput mrkve, graška ili tikvica.

* Okus povrća postaje sve neugodniji što ono duže stoji na štandovima. Povrće kupljeno ujutro bit će potpuno različito ako ga kupite oko podneva. Ranoranioci se bolje i kvalitetnije hrane, jer sunce i zrak neizbježno uništavaju povrće.

* Neko povrće postaje gorko starenjem. Probajte pronaći ono mlado. Uz blaži okus, mlado povrće kraće se kuha.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.