PREHRANA

Kašice za najmlađe iz mamine kuhinje

Avaz.ba

8.1.2018

Kašice pripremljene od svježih sastojaka mnogo su ukusnije od kupovnih, što će svaka beba primijetiti. Osim toga, visoke temperature koje su nužne da bi konzervirana hrana mogla dugo izdržati na policama trgovina uništavaju mnoge hranjive sastojke.

Istraživanja pokazuju da se preradom gubi 69 posto tijamina, vitamina važnog za zdravlje živaca i 64 posto vitamina C. Kad sami pripremate dječiju hranu, možete biti sigurni da ona ne sadrži nikakve umjetne boje, dodatke i konzervanse.

Također, možete birati voće i povrće uzgajano bez pesticida, a i lakše ćete kontrolirati te uvoditi jednu po jednu namirnicu, pa ako se kod djeteta pojavi alergija, odmah znate šta ju je izazvalo.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje dojenje djece do šest mjeseci starosti te kombinaciju dojenja i druge hrane do druge godine.

Voće

Za početak, ponudite djetetu kašicu od banane, kruške, pa jabuke. Od šestog do osmog mjeseca možete početi uvoditi kašice od marelice, breskve i trešnje, a nakon osmog one od jagode, maline i kupine.

Ogulite i očistite voće, kratko ga prokuhajte na pari (osim banana) te propasirajte ili usitnite mikserom.

Povrće

Nakon voćnih možete uvoditi i povrtne kašice. Počnite s tikvicama, a nastavite s mrkvom, čiji slatki okus odgovara bebama. S mrkvom ne treba pretjerivati, jer bebama ne treba previše vitamina A. Povrće skuhajte, pa propasirajte, a možete dodati i malo mlijeka koje dijete inače pije.

VAŽNO

U hranu za bebe nije dobro stavljati so, šećer i začine. Djeci mlađoj od godine nije preporučljivo davati med, jer može izazvati trovanje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.