PREHRANA

Vesela kuhinja: Sva djeca vole palačinke

Avaz.ba

17.1.2018

Gotovo sva djeca svijeta poznaju nešto nalik našoj palačinki. Mali bi Amerikanac rekao da je pancake debeo i suh, pa ga treba nečim preliti. Prašak za pecivo ili kvasac ih je udebljao, a sirup od šećernog javora će ih zasladiti.

Mali bi Englez rekao da je pancake tanak, malo nauljen, nije se dignuo, ali ima rubiće od mjehurića koji prvi posmeđe. A preliju se limunom i šećerom.

U Indoneziji će se palačinka napuniti mrkvom i kupusom. Negdje će mlijeko zamijeniti vodu, s jajetom ili bez njega.

Skandinavci će napraviti palačinku manjeg promjera i zvati je plättar.

Francuzi će i dalje biti ponosni na crepes Suzzete s narančama.

Tanka palačinka od brašna i vode u Kini se zove bao bing i redovito ide uz poznatu pekinšku patku.

I ruski blini od heljde su neka vrsta palačinke koja, naravno, vapi za kavijarom, kiselim vrhnjem i narezanim kuhanim jajima. Kavijar se zagrabi velikom žlicom.

U siromašnom poratnom djetinjstvu pravile su se prevrte - od vode, brašna i soli, pečene na malo masti. Kad bi se našlo i kiselog mlijeka, bila je to gozba!

Svaka čast svim tim palačinkama svijeta, od američkog pancakea do Indonezije, ali prava je palačinka ona, austrougarska. S marmeladom od kajsija ili čokoladom i orasima.

A šta se sve od palačinaka može pripremiti? Pogledajte neke slatke, vesele recepte za djecu.

Palačinke s jabukama i orasima

Sastojci: šolja brašna, šolja mlijeka, jedno jaje, malo soli, malo šećera i kašičica maslaca, te orasi i jabuke.

Mikserom umutiti smjesu za palačinke. Kad je smjesa gotova, u nju dodati smrvljene orahe i naribane jabuke. Sve zajedno lagano promiješati.

Od ovako pripremljene smjese na zagrijanoj tavi ispeći se može nekoliko debljih palačinki.

Palačinke s čokoladom i lješnicima

Sastojci - Za tijesto: 60 g glatkog brašna, 3 jaja, 3 dl mlijeka, 1 vanilin šećer, 1 kašičica šećera, prstohvat soli i ulje za prženje.

Za nadjev: 80 g tamne čokolade s 72 posto kakaa, 2 kašike ruma, malo mlijeka, 100 g prženih mljevenih lješnika.

1. Stavite brašno u duboku zdjelu, dodajte šećer, vanilin šećer i so, pa izmiješajte. Stalno miješajući dodajte mlijeko. Na kraju dodajte jaja i smjesu izmiksajte kako bi bila bez grudica.

2. Ostaviti tijesto da odstoji najmanje jedan sat na sobnoj temperaturi, a zatim peći palačinke.

3. U tavu ulijte malo ulja, zagrijte i ulje odlijte. Kutlačom stavljajte smjesu u vruću tavu počevši od sredine prema krajevima.

4. Za nadjev popržite lješnjake u suhoj tavi bez dodatka masnoće stalno miješajući oko 10 minuta.

5. Stavite ih u suhu krpu i lagano protrljajte kako bi se korica skinula pa samlijte ih u blenderu.

6. Čokoladu otopite na pari uz dodatak ruma i mlijeka dok ne postane rijetka.

7. Gotove palačinke prelijte otopljenom čokoladom, pospite prženim mljevenim lješnjacima i ukrasite. U ljetnoj verziji možete dodati kuglicu sladoleda.

Mali trik

Bacite na vruću tavu šaku krupne soli, taj trik pomoći će vam da se palačinke bolje ispeku. So izvaditi iz tave prije stavljanja ulja i smjese.

Twix palačinke

Sastojci - karamel krema: 30 g šećera, 2 dl slatkog vrhnja.

Čokoladni preljev: 10 g čokolade za kuhanje, 2 dl slatkog vrhnja.

Ostalo: Palačinke, mljeveni keksi.

1. Ispecite palačinke po svom receptu (malo pjenastije).

 2. Šećer pržite dok se pretvori u karamel.

3. Polako ulijevajte slatko vrhnje i kuhajte dok se sve otopi.

4. Ostavite da se ohladi (krema će se fino zgusnuti).

5. Čokoladu i slatko vrhnje lagano otopite dok se sve sjedini.

6. Palačinku namažite karamel kremom i pospite mljevenim keksom .

7. Zarolati je i odozgo preliti karamel kremom, preliti čokoladom i posuti sa još malo keksa.

Palačinke sa sirom u karamelu

Sastojci - Za palačinke: 25 g brašna, 2 jaja, 1 vanilin-šećer, 5 dl mlijeka, prstohvat soli.

Za nadjev: 50 g mladog kravljeg sira, 1 vanilin-šećer, 1 jaje, korica limuna. Za karamel: 20 g šećera. Za preljev: 3 dl slatkog vrhnja.

1. Od sastojaka za palačinke umutiti smjesu i ispeći ih.

2. Sir, jaje, vanili-šećer i koricu limuna izmiješati u nadjev, pa namazati palačinke.

3. Šećer za karamel lagano rastopiti u limu u kojem će se peći palačinke, pa na rastopljen šećer poslagati napunjene palačinke.

4. Preliti ih vrhnjem i staviti peći u jako zagrijanu pećnicu dok vrhnje ne dobije lijepu zlatnu boju.

Palačike s bananama

Sastojci. 0,5 kg zrelijih banana, 5 g maslaca, 1 dl slatkog vrhnja, 2 kašičice gustina.

1. Palačinke ispeći prema svom receptu.

 2. Nadjev: Na zagrijanom maslacu prodinstati zgnječene banane, u to dodati slatko vrhnje, malo pustiti da prokuha (jedna do dvije minute).

3. Gustin promiješati u malo vode i dodati nadjevu da se zgusne.

4. Toplim nadjevom puniti palačinke.

Palačinke sa jabukama i cimetom

Sastojci: Palačinke, maslac, jabuke, med, malo soka od limuna, cimet, maslac.

1. Ispecite palačinke po svom izboru.

2. Jabuke naribajte sitno (kao za dječju kašicu) i izmiješajte sa ostalim sastojcima (izuzev maslaca), po ukusu.

3. Sve to skupa malo zagrijte i zgnječite (možete i u mikrovalnoj pećnici).

4. Stavite nadjev na palačinke i preklopite (nadjev vadite i kašikom malo cijedite tako da ostane malo soka).

5. Istopite malo maslaca i pokapajte po palačinkama.

6. Sok koji je ostao od nadjeva, prelijte malo po palačinkama i pospite cimetom.

Rafaelo palačinke

Sastojci: Palačinke, kokos i krema od 10 g bijele mliječne čokolade te 1 dl slatkog vrhnja.

1. Palačinke napravite po nekom svom receptu.

2. Izlijte tijesto u tavicu i odmah posipajte kokosom po nepečenoj strani dok je još mekana, tako da palačinka upije kokos.

3. Okrenite na drugu stranu i pecite još kratko da kokos ne izgori.

4. Za kremu lagano istopite čokoladu i slatko vrhnje.

5. Namažite palačinku kremom, posipajte kokosom, pa prelijte kremom i pospite kokosom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.