PREHRANA

Začin koji morate imati u svom domaćinstvu: Zvjezdani anis ispunit će dom posebnim mirisom

Avaz.ba

22.1.2018

Kako vrijeme postaje sve hladnije, tako su začini koji se bore protiv prehlade i gripe sve poželjniji u kuhinji, a zvjezdani anis jedan je od njih. Bilo da želite slatko ili slano jelo, čaj ili toplu čokoladu, zvjezdani anis može biti vaš izbor začina broj jedan. 

Na prvi pogled, možda djeluje da je ovo mali ukrasni detalj, vrlo dopadljivo i dekorativno. Zbog svojih aktivnih supstanci, možemo ga okarakterizirati kao začin posebnih karakteristika, sa širokim spektrom upotrebe. Jednostavno rečeno, morate ga imati u svom domaćinstvu. Tek u nekoj teglici, nadohvat ruke, da biste u toku sedmice obradovali sebe i svoje ukućane nekim posebnim specijalitetom i dom ispunili posebnim mirisom.

Drugačije arome

Zvjezdani anis je začin koji ima izrazito lijep zvjezdasti oblik, smeđo-žute je boje i porijeklo vuče iz jugozapadne Kine, a danas se ovaj začin uzgaja u Indokini i Japanu.

Na tržištu se mogu kupiti cijele i mljevene sjemenke, a nakon kupovine treba ih čuvati na tamnom i suhom mjestu. Anis se zbog svoje jačine koristi u malim količinama prilikom dodavanja jelima, a može se koristiti cijeli ili samljeveni.

Zvjezdani anis možete staviti na piletinu i peći ga skupa s njom - na taj način dobit ćete jednostavno jelo, a fine i nešto drugačije arome nego inače. Ovaj začin dobar je dodatak riži, a zanimljiv je i uz egzotična jela kao što je, naprimjer, čuvena pekinška patka.

Obavezni sastojak

Jela gdje je zvjezdani anis prvak su janjetina i govedina. Janjeći curry bez zvjezdanog anisa nema tu finu aromu. Svjetski vrhunski kuhari predlažu da anis obavezno dodate jelima uz govedinu, bio to chilli con carne, bili to goveđi obrazi, musaka ili rep - obavezni sastojak je zvjezdani anis.

Izvrsno se slaže uz karamelizirani ananas, ali i sladoled. Što se tiče voća, probate u kombinaciji s kruškama u vinu, a možete ga dodavati i u različite kompote.

U Evropi se dosta koristi za pripremu kolača i keksa, naročito božićnih i novogodišnjih, poput paprenjaka. Kako zvjezdani anis sadrži anetol, tvar koja je odlično sredstvo protiv kašlja, prehlade i bronhitisa, ovaj začin je sjajan dodatak čaju, kakau ili mlijeku, naročito u zimskim danima koji slijede.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.