PREHRANA

Dojenje nije lak posao

Avaz.ba

29.1.2018

Dojenje, iako je najprirodniji način hranjenja beba, nije lak posao. Da vas ne bismo obeshrabrili, već naprotiv, da bismo vas motivirali, pročitajte i saznajte nešto više o dojenju - kako, zašto i koliko dugo treba dojiti.

Prije svega, važno je znati da je dojenje proces na koji se svaka žena treba pripremiti još za vrijeme trudnoće. Osim kvalitetne prehrane, jedan od ključnih momenata je mirna okolina u kojoj će beba i majka provoditi prve dane djetetovog života. Tu su i razni udobni položaji za dojenje te djetetova sklonost sisanju.

Zašto je dojenje najzdravije

Dojenje je zdravo za bebe, ali i za majke. Ipak, djeca su na prvom mjestu - sastojci zdravi za bebu dolaze u savršeno uravnoteženom omjeru. Majčino mlijeko bebi osigurava svu potrebnu energiju, proteine, vitamine, minerale i masti potrebne za rast i razvoj.

Antitijela u mlijeku razvijaju djetetov imunitet i grade zaštitu od raznih infekcija i upala kao što su upale uha, infekcije dišnih putova i probavnog trakta.

A kada je majka bolesna, dijete putem mlijeka dobiva antitijela te bolesti i time jača otpornost.

Majčino mlijeko isto tako umanjuje rizik od razvoja alergijskih reakcija, loših i nezdravih zuba, visokog krvnog pritiska te pojave pretilosti kasnije u životu.

Ono je i lakše probavljivo od umjetnog, a enzimi prisutni u njemu olakšavaju probavne procese. Dojena djeca, za razliku od djece na umjetnoj ishrani, imaju manju, mekšu i mirisniju stolicu.

Prednosti za majke

Dojenje olakšava mršavljenje nakon poroda.

Dojilje bi dnevno trebale uzimati od 300 do 500 kalorija više jer toliko gube dojenjem koje olakšava proces izgaranja masti nataloženih za vrijeme trudnoće te ubrzava proces povratka na raniju kilažu.

Osim toga, dojenje umanjuje rizik od raznih kancerogenih oboljenja kao što su rak maternice i rak dojke (koji se najčešće javlja u menopauzi).

Ishranom na prsima majka i dijete uspostavljaju i čvrstu emotivnu vezu: temelj odnosa roditelj-dijete.

Praktične prednosti

Dojenje je jeftinije i jednostavnije od hranjenja na bočicu. Dojite li, ne morate stalno misliti na čiste bočice u pripravnosti, toplu vodu u termos boci. Dojiti možete bilo kada i gdje god to vaše dijete poželi.

Pedijatri isključivo zagovaraju mišljenje da je dojenje jedina optimalna prehrana prikladna za vrijeme prvih šest mjeseci života. U tom periodu bebi je potrebno davati samo vitamin D3, kojim se sprečava razvoj rahitisa.

Nakon navršenog šestog mjeseca započinje dohrana unošenjem namirnica neophodnih za daljnji rast i razvoj djeteta.

VAŽNO

Idealno bi bilo kada biste dojili barem do prve godine života, jer još nije sastavljena savršena umjetna formula koja bi bila podjednako kvalitetna kao što je majčino mlijeko.

Zato je preporučljivo nastaviti s dojenjem i nakon povratka na posao, a tada sebi možete pomoći pumpicama za izdajanje kojima ćete moći skladištiti mlijeko.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.